"AKO ŽELITE MIR, PRIPREMITE SE ZA RAT!" Strahovito upozorenje Aleksandra Lukašenka!
Foto: EPA/SERGEI GAPON / POOL

Belorusija redovno održava vojne vežbe, uključujući i blizu svojih granica sa Ukrajinom i EU, odnosno zemljama članicama unije koje su u NATO-u.

Vežbe, za koje je ministarstvo odbrane saopštilo da imaju za cilj da simuliraju odbrambene scenarije u slučaju primene vanrednog stanja, biće održane u zapadnoj Hrodnoj oblasti i južnoj Homeljskoj oblasti, severno od ukrajinske granice.

Dok su vežbe bile u toku, beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko rekao je da se Belorusija "sprema za rat" iako zemlja ne želi da ratuje, preneo je državni medij Belta.

„Ako želite mir, pripremite se za rat“, rekao je Lukašenko i dodao da Belorusija „nema potrebe da nikome preti“.

Belorusija je poslednji put izvela vojne vežbe sredinom marta 2024. godine , održavši, kako je rekla, „sveobuhvatnu” proveru borbene gotovosti vojske.

Belorusija je blizak saveznik Moskve i pružila je široku podršku ruskoj invaziji na Ukrajinu u punom obimu , odnosno dozvoljavajući ruskim trupama da pokrenu neuspešnu ofanzivu na Kijev sa svoje teritorije 2022. Uprkos tome, beloruska vojska nije direktno učestvovala u ruskom ratu.

Kao odgovor na agresivno držanje Belorusije, Letonija i Litvanija su se u januaru 2024. dogovorile da izgrade pojačanu odbranu granice .

Poljska je takođe u novembru 2023. rekla da će rasporediti tenkovski bataljon na beloruskoj granici.

(Kurir.rs/ Kyiv independent)

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading