danijel živković
Foto: Alo/Foto: Youtube/Printscreen/ Al Jazeera Balkans

Iako bi predstavnici nekadašnje koalicije “Za budućnost Crne Gore” želeli da se rekonstrukcija Vlade desi što pre, profesor Miloš Bešić kaže da premijer Milojko Spajić nema obavezu da toprihvati, budući da je koalicionim sporazumom to predviđeno tek krajem godine.

“Naravno da gospodin Spajić, s obzirom na određene uspehe koje je napravio, pre svega u pogledu podizanja penzija i ovoga što se dešava oko IBAR-a i napretka ka Evropskoj uniji, verujem da želi da završi te procese pre rekonstrukcije jer u takvoj situaciji se onda svi politički poeni i benefiti pripisuju prevashodno njemu”, kaže Bešić za "TVCG".

Odlazak Jakova Milatovića iz stranke neminovno će, ističe Bešić, uticati na Pokret Evropa sad. Ukoliko bi formirao novu stranku, definitivno bi, kaže, privukao određeni broj glasača PES-a, ali mnogo više drugih partija.

“Tu pre svega mislim na Demokrate, na bivšu koaliciju ZBCG, čak i dio glasača URE, ali SNP-a jer njihovi glasači veoma pozitivno gledaju na gospodina Milatovića. Da li će on tu partiju da napravi, ja nisam siguran. Čini mi se, s obzirom na dosadašnje delovanje i ovo što se dešava u Podgorici, da on radi na objedinjavanju različitih snaga gde sebe vidi kao prvog čoveka i nosioca tih političkih procesa”, ističe profesor.

A dešavanja u Podgorici i to što je pet bivših odbornika PES-a ozvaničilo saradnju s GP URA i Pokretom za promene dokaz su, kaže Bešić, da više ne postoji stabilna većina u Glavnom gradu.

“Što njima daje jednu vrstu ucenjivačkog kapaciteta da ta vlast može da bude srušena u svakom trenutku jer naprosto nema većinu. Pokret Evropa sad trenutno nema efektivnu koaliciju. Za razliku od Glavnog grada, Bešić nesmatra da postoji kriza vlasti na državnom nivou”, dodaje on.

Komentarišući nesuglasice između Evrope sad i Demokrata povodom izbora vršioca dužnosti direktorapolicije, poručuje da je taj sukob potpuno nepotreban.

“Ako nemate većinu u vladi za neko kadrovsko rešenje koje je važno, vi treba da nađete konsenzus unutar vlade pa tek onda da idete s kadrovskim rešenjem. Tako da zaista ne razumem taj potez Demokrata i on je rezultirao jednim latentnim i čini mi se još uvek ne otvorenim sukobom.”

Uprkos povremenim sukobima, Bešić kaže da novi izbori nisu na vidiku. Rezultati istraživanja, kako navodi, pokazuju da se rejting partija nije značajno menjao u odnosu na prethodno glasanje.

“Kad je reč o Evropi sad, s obzirom na rezultate koje su napravili, njihov rejting nije očekivano skočio. Demokrate ne mogu biti zadovoljne s desetak procenata podrške, DF se podelio na dve partije, NSD je na nekih desetak procenata, DNP na pet, ukupno 15 i to je nedovoljno. Čak najveće zadovoljstvo može da iskazuje DPS koji uprkos gubitku vlasti ima 24-25 procenata i dalje je na istoj kvoti.”

Iako su na istoj kvoti, DPS nema dovoljno podrške za samostalnu vlast, a nemaju ni koalicioni potencijal, pa, zaključuje Bešič, trenutnim rejtingom ne može biti zadovoljna nijedna partija u Crnoj Gori.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading