Albanija
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Njegov značaj je mnogo veći u izuzetno teškom kontekstu kroz koji prolazimo, istakao je u sredu Johanis, preneo je Ađerpres.

Tokom 20 godina od prijema Rumunije, značajno je porastao broj bezbednosnih međunarodnih kriza, što je kulminiralo napadom Rusije na Ukrajinu, naveo je Johanis u poruci koju je objavila administracija predsednika Rumunije.

- Za Rumuniju, članstvo u NATO, Evropskoj uniji i strateško partnerstvo sa Sjedinjenim Američkim Državama predstavljaju stubove odbrane i ekonomskog razvoja - istakao je Johanis.

On je naveo da godišnjica, takođe, označava "važnu ulogu Rumunije u konsolidaciji bezbednosti i promovisanju stabilnosti kao članice NATO".

- Naša zemlja je dokazala da je suštinski partner u razvoju napora Alijanse za odvraćanje i odbranu na istočnom krilu, uključujući stavljanje u funkciju antiraketnog štita u Deveselu i jačanje, zajedno sa saveznicima iz NATO, bezbednosti na Crnom moru - naglasio je Johanis.

Vremenom je, kako je rekao, Rumunija dokazala "status pružaoca bezbednosti na regionalnom i evroatlantskom nivou, doprinoseći tako, značajnom broju NATO misija i operacija".

- Danas su naše misli uz zahvalnost onima koji su podneli vrhunske žrtve, braneći vrednosti koje definišu Alijansu. Odajemo počast onima koji su dali živote za bezbednost, mir i zaštitu demokratije - dodao je predsednik Rumunije.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading