Gutereš priznao
Foto: Tanjug/AP/Tanjug

- Živimo u haotičnom svetu, sa supersilama koje su u sukobu jedna sa drugom. Imamo situaciju nekažnjivosti, gde bilo koja država ili bilo koja oružana grupa misli da može da radi šta hoće, jer nema odgovornosti. A kada živimo u haotičnom svetu, veoma je važno da se držimo principa - rekao je Gutereš novinarima u Briselu.

On je dodao da su principi su jasni: Povelja Ujedinjenih nacija, međunarodno pravo, teritorijalni integritet zemalja i međunarodno humanitarno pravo.

- To je razlog zašto verujemo da je neophodno imati mir za Ukrajinu, ali mir u potpunosti u skladu sa principima, što znači mir uz poštovanje povelje, međunarodnog prava i teritorijalnog integriteta i suvereniteta Ukrajine. To je razlog zašto verujemo, iz istih razloga, da nam je potreban prekid vatre u Gazi - naglasio je Gutereš.

On je osudio terorističke napade od 7. oktobra i druga, kako je naveo, Hamasova kršenja međunarodnog humanitarnog prava, ali i "činjenicu da smo svedoci brojnih civilnih žrtava u Gazi", što je bez presedana u njegovo vreme kao generalnog sekretara.

- Osnovni princip humanitarnog prava je zaštita principa. Moramo da se držimo principa u Ukrajini kao u Gazi, bez dvostrukih standarda - poručio je Gutereš.

Gutereš je dodao da svet mora da se pogura da progresivno pređe u neki uređeni oblik multipolarnosti sa jakim multilateralnim institucijama.

- Postoji samo jedan fundamentalni način da imamo multipolarni svet. To je uz vođstvo jake i ujedinjene EU. Snažno apelujemo na EU da igra veoma aktivnu ulogu u odnosu na centralna pitanja, egzistencijalna pitanja koja prete današnjem svetu - rekao je Gutereš i kao primer naveo klimatske promene, nekontrolisani razvoj veštačke inteligencije i duboke nejednakosti sa kojima se svet suočava.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading