gutereš
Foto: EPA/EPA-EFE/CHRIS J. RATCLIFFE / POOL

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš uputio je u februaru pisma predsedniku Rusije Vladimiru Putinu, turskom lideru Redžepu Tajipu Erdoganu i Volodimiru Zelenskom na temu obezbeđivanja bezbedne plovidbe Crnim morem, rekao je za RIA Novosti portparol UN Stefan Dižarik.

- Nastavljamo da pregovaramo sa svim stranama kako bismo osigurali da se trgovina nastavi, da se snabdevanje hranom nastavi i da brodovi ostanu bezbedni - rekao je Dužarik.

- S tim u vezi, ranije u februaru, generalni sekretar je poslao pisma predsednicima Ruske Federacije, Turske i Ukrajine. Generalni sekretar UN je naveo da sloboda civilne plovidbe ostaje glavni cilj trenutnih napora UN. Hrana i trgovinski putevi moraju biti siguran, kontinuiran i predvidljiv“, naglasio je on.

Prema Dužariku, izvoz hrane i poljoprivrede koji prolazi kroz Crno more i dalje je kritičan za svetska tržišta i globalnu bezbednost hrane.

- Iako je poslednjih meseci došlo do značajnog poboljšanja u pogledu obima izvoza hrane kroz Crno more, brodovi koji polaze iz Ukrajine i Ruske Federacije nastavljaju da se suočavaju sa rizicima od napada na luke i pomorskih mina - rekao je Dužarik.

On je takođe istakao da zbog navedenih faktora rastu transakcioni troškovi.

- Na osnovu lekcija naučenih iz Inicijative za crnomorsko žito, UN nastavljaju da aktivno sarađuju sa Ruskom Federacijom, Turskom, Ukrajinom i drugim relevantnim stranama na daljem smanjenju rizika po komercijalni pomorski saobraćaj u Crnom moru - dodao je on, prenosi RIA.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading