Haiti
Foto: Alo/Tanjug

 Tamo gde su se nekada okupljali automobili i gomile ljudi, dim se diže iz tinjajućih gomila smeća, šireći gorak ukus u vazduh.

U blizini stoji oklopno policijsko vozilo; nekoliko policajaca pokrivaju lica maskama. Ova ulica izgleda gotovo pusta, kao da se dogodila neka vrsta katastrofe - iskustvo koje stanovnici Port-o-Prensa znaju bolje od većine. Ali ovaj put napuštanje grada nije opcija; Pošto je bio pod opsadom bandi, aerodrom je morao biti zatvoren, piše CNN.

Ostali su samo ostaci države

Od početka marta, kriminalne grupe su neviđenom koordinacijom napale poslednje ostatke haićanske države - aerodrom, policijske stanice, vladine zgrade, nacionalni zatvor. U kulminaciji godina rastuće moći bandi i nemira, njihov zajednički napad primorao je premijera Ariela Henrija da podnese ostavku prošle nedelje. Bila je to zapanjujuća kapitulacija koja se ipak pokazala uzaludnom u obnavljanju mira.

Bande Port-o-Prensa i dalje ometaju snabdevanje hranom, gorivom i vodom širom grada. Možda poslednji funkcionalni deo države, Haićanska nacionalna policija, nastavlja da se bori za kontrolu nad gradom. Ali čini se da sam život grada za koji se bori polako jenjava, dok intenzivni urbani ratovi razbijaju osnovne ljudske veze.

Društveno tkivo se raspada jer su preduzeća i škole zatvoreni. Mnogi stanovnici se samoizoluju, plašeći se da napuste svoje domove. Neki su se okrenuli budnosti. Vladaju strah, nepoverenje i bes. Smrt je svima na umu.

U naselju Kanape Ver u ponedeljak, mafija je uhvatila čoveka i optužila ga da pripada obližnjoj bandi. Naterali su ga da ide niz put do groblja pre nego što su ga ubili i spalili njegovo telo na ulici.

Leševi gore na ulicama

Na snimcima koje je video CNN vide se ljudski ostaci koji tinjaju na trotoaru ispred zatvorenog supermarketa. Neizbrisiv trag vansudskih pogubljenja je sve što je ostalo od stotina osumnjičenih zločinaca koje su stanovnici ubili, a zatim njihova tela bacili u vatru.

Bande su dugo proganjale stanovnike Port-o-Prensa, ali njihov domet se dramatično proširio poslednjih godina, sada pokrivajući 80% grada, prema procenama UN. Videvši kako im se prostor smanjuje, mnogi Haićani su se međusobno organizovali u osvetnički pokret poznat kao bva kale.

Pokret protiv bandi naveo je lokalne zajednice da formiraju komitete za odbranu susedstva sa zajedničkim utvrđenjima, sistemima nadzora, kontrolnim punktovima, pa čak i patrolama.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading