NEMAČKI AMBASADOR OTIŠAO IZ OVE ZEMLJE Situacija je kritična!
Foto: EPA/Foto: EPA-EFE/CLEMENS BILAN

Nemački ambasador na Haitiju Peter Zauer napustio je zemlju i privremeno se preselio u susednu Dominikansku Republiku zbog nasilja oružanih bandi na Haitiju, izvestila je u nedelju nemačka novinska agencija DPA .

- Zbog eskalacije nasilja bandi na Haitiju, nemački ambasador i stalni predstavnik napustili su karipsku zemlju - preneo je DPA.

Portparol nemačkog ministarstva spoljnih poslova rekao je za DPA da su diplomate napustile Haiti "zbog veoma napete bezbednosne situacije" i dodao da će za sada raditi iz Dominikanske Republike.

Saopšteno je da je još 11 ljudi evakuisano u Dominikansku Republiku zajedno sa ambasadorom.

Pucnjava u centru haićanske prestonice Port o Prens i na području gradskog međunarodnog aerodroma počela je 29. februara, u odsustvu premijera Ariela Henrija, koji je boravio u Keniji pokušavajući da finalizuje detalje raspoređivanja stranog oružanog kontingenta na Haitiju povodom borbe protiv bandi. Grupe bandita paralisale su život u Port o Prensu, izjavljujući da nameravaju da spreče Henrija da se vrati na čelo zemlje i da nameravaju da je „oslobode“. U zemlji je proglašeno vanredno stanje.

Haiti doživljava decenijama dugu društveno-političku krizu koja se pogoršala od ubistva predsednika Žovenela Moiza u julu 2021. Od tada je došlo  do neviđenog povećanja uticaja gangsterskih grupa koje se bave iznudom, kidnapovanjem radi otkupa i kontrolišu čitava područja zemlje, uključujući i terminale za gorivo, prenosi RIA.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading