danijel živković
Foto: Alo/Foto: Youtube/Printscreen/ Al Jazeera Balkans

Nesuglasice oko izbora v.d. direktora Uprave policije i njegov konačan izbor juče rano ujutro, dovele su do još većeg mimoilaženja između PES-a i Demokrata, koje su ovih dana pominjanjle i jedan scenario koji priželjkuje DPS.

Ministar unutrašnjih poslova Danilo Šaranović (Demokrate) je imao svoju viziju kadrovskih rešenja u sektoru bezednosti.  Zalagao se da v.d. direktora Uprave policije bude Lazar Šćepanović, dok je Milojko Spajić (PES), smatrao da će tu funkciju bolje obavljati Aleksandar Radović. Na kraju nije ispunjena Šaranovićeva zamisao, pa je oko tri sata posle ponoći, 13. marta, Aleksandar Radović imenovan za v.d. direktora UP.

Demokrate ne mogu da se pomire sa činjenicom da je Pokret Evropa sad na čelu sa Spajićem izabrao kandidata koji nije po ukusu ministra Šaranovića i takav razvoj događaja je doveo do pretnji Demokrata da će da napuste izvršnu vlast, što bi moglo da dovede do pada 44. Vlade.

S obzirom na to da su Demokrate osvojile sedam mandata na poslednjim parlamentarnim izborima, njihov izlazak iz Vlade bi značio da većina koja trenutno broji 46 poslanika, spada na 39.

Zna se da je 41 poslanik podrške dovoljan za formiranje Vlade, a i za izglasavanje nepoverenja istoj. Ukoliko Demokrate izađu iz Vlade, na njihovo mesto bi mogla doći Bošnjačka stranka, čijem ulasku u izvršnu vlast se Demokrate oštro protive.

Sada Bečićeva partija mora da se odluči, da li želi da omogući ulazak Bošnjačkoj stranci u 44. Vladu ili da nastavi da se bori za bolju Crnu Goru unutar trenutne paralmentarne većine.

Takođe, kako u Ustavu piše, Skupština može izglasati nepoverenje Vladi, ali taj predlog treba da podnese najmanje 27 poslanika.

S obzirom na to da Demokrate imaju sedam poslanika, DPS 21, zna se da bi Demokratska partija socijalista oberučke prihvatila da obezbedi potpise podrške za izglasavanje nepoverenja 44. Vladi.

Računica je jasna: DPS (21), Demokrate (7), URA (4), HGI (1), Albanska alijansa (1), kao i Bošnjačka stranka sa 6 poslanika (ukoliko ipak odluče da ne ulaze u 44. Vladu) i ostaje još jedan poslanik sa neke od lista koga bi DPS mogao da „kupi“, kao što je radio u prošlosti. Znači, DPS, Demokrate, URA, Albanska alijansa, Bošnjačka stranka zajedno mogu da prikupe 40 glasova za izglasavanje nepoverenje 44. Vladi.

Bečić, Šaranović i ekipa iz Demokrata treba da progutaju knedlu za dobrobit Crne Gore i pričekaju sa donošenjem odluka koje bi samo pomogle DPS-u da se vrati u velikom stilu.

Mandat v.d. direktora policije traje šest meseci, tako da u tih šest meseci može mnogo toga da dogodi. Ukoliko gospodin Lazar Šćepanović ne bude doprinio daljem čišćenju sistema od kriminala i korupcije, čemu se ministar Šaranović zalaže, v.d. direkotra Uprave policije može biti smenjen od strane Vlade, što i sam ministar zna.

Alo/Borba.me

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading