Delovi Rusije
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Premijer Finske, zemlje koja sa Rusijom deli više od 1.300 kilometara granice, izjavio je na plenarnoj sednici u Strazburu da je ruska agresija na Ukrajinu „snažan podsetnik” na krhkost mira u Evropi, da ugrožava samu temelji Evropske unije i predstavlja „ključni izazov”.ova generacija evropskog rukovodstva.

- Rusija se očigledno sprema za dug sukob sa Zapadom - rekao je Orpo, premijer finske vlade, koja se smatra najdesničarskom od kraja Drugog svetskog rata.

Dodao je da „Rusija nije nepobediva“.

Finska je u aprilu postala 31. članica NATO-a, a Orpo je naglasio da ova odluka nije doneta „olako” i da je jasan signal posvećenosti Helsinkija bezbednosti kontinenta.

- Rat u Ukrajini je bio poziv na buđenje. Nikada više ne smemo toliko zavisiti od drugih u pogledu naše bezbednosti i energije - upozorio je on.

Finski premijer je rekao da Rusija koristi ilegalnu migraciju u Finsku kao oružje, šaljući državljane trećih zemalja preko svojih granica.

- Ove brojke su i dalje relativno niske, ali je ta pojava zabrinjavajuća - rekao je Orpo, ističući da bi mogao da postane pretnja nacionalnoj i evropskoj bezbednosti.

On je naglasio da Evropa mora da poveća podršku Ukrajini.

- Ako mi, kao ujedinjena Evropa, ne uspemo da uspešno odgovorimo na ovaj izazov, naredne godine će biti pune opasnosti i pretnji napada - upozorio je Orpo, koji je svoju zemlju predstavio kao „supersilu u pripravnosti“ za krize.

On je rekao da EU mora da pokaže snagu i ispuni svoj potencijal u trenutku kada se svet bori između demokratskih i autoritarnih tendencija, Jutarnji.hr

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading