evropska unija
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Kancelarija će biti otvorena tokom zvanične posete Ursule fon der Lajen i premijerke Danske Mete Frederiksen, prenosi Rojters.

"Želimo da dodatno povećamo našu saradnju u domenu eksploatacije kritičnih sirovina", rekao je na konferenciji za novinare Baert.

Zvanična poseta Fon der Lajen i Frederiksenove u četvrtak i petak obuhvatiće  Farska ostrva i Grenland.

Ove dve konstitutivne, samoupravne teritorije Danskog Kraljevstva, strateški su pozicionirane u Atlantskom okeanu i nisu deo EU, ali su samoupravne teritorije koje pripadaju Kraljevini Danskoj koja jeste članica EU.

Grenland ima neke od najvećih svetskih rezervi retkih minerala koji se koriste za proizvodnju mobilnih telefona i značajni su za prelazak na ekonomiju sa niskom emisijom ugljenika.

Farska ostrva raspolažu sa bogatim lovištima ribe i na njima je Danska postavila svoje radarske centre.

EU, kojoj nedostaje pristup rudnicima i kapaciteti za preradu sirovina, nastoji da smanji svoju zavisnost od Kine koja dominira proizvodnjom retkih, kritičnih minerala.

SAD su otvorile 2020. godine konzulat u glavnom gradu Grenlanda Nuku, godinu dana nakon što je bivši predsednik Donald Tramp ponudio da kupi to ostrvo, u okviru nastojanja zvaničnog Vašingtona da proširi svoje diplomatsko i komercijalno prisustvo na Grenlandu i na Arktiku.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading