Bajden
Foto: Alo/Foto: Alo/ilustracija/M.Lj.

Bajden je najavio taj potez nakon što je u četvrtak najmanje 115 Palestinaca ubijeno, a više od 750 povređeno kada su, prema navodima Ministarstva zdravlja u Gazi kojim upravlja Hamas i rečima svedoka, obližnje izraelske trupe otvorile vatru dok su ljudi pohrlili da uzmu robu iz konvoja pomoći.

Bajden je rekao da ce ispuštanje pomoći iz vazduha početi "narednih dana".

Izrael je saopštio da su mnogi mrtvi zgaženi u stampedu povezanim sa haosom i da su njegove trupe pucale na neke u masi za koje su verovali da su krenuli ka njima na preteći način.

Moćna Amerika nemoćna pred Izraelom?

Saopštenje od petka sugeriše da je Bajden odustao od toga da u bliskoj budućnosti može da ubedi Izrael da koordiniše velike napore na kopnenoj pomoći pod pretnjom masovne gladi širom Gaze.

Kritičari su sugerisali da to predstavlja samo gest, koji je zamaglio Bajdenovu nevoljnost da iskoristi američku moć da primora Izrael da bude kooperativniji u isporuci humanitarne pomoći.

- Odsutna spremnost Izraela da dozvoli humanitarnu pomoć u Gazi, najbliži (i daleko moćniji) saveznik Izraela, Sjedinjene Države, najavljuje planove za ispuštanje pomoći Palestincima. Mi ovde izgledamo duboko neefikasni - napisao je Ijan Bremer, američki politikolog i predsednik Eurasia Group i GZERO Media, na svojim profilima na društvenim mrežama.

Bajden i njegova administracija mesecima bezuspešno pokušavaju da ubede Benjamina Netanjahua da dozvoli veću pomoć u Gazi, ali predsednik je do sada odlučio da ne koristi neke od moćnih poluga koje SAD imaju nad Izraelom, uključujući zavisnost Izraela od redovnog i značajnog dostavljanja naoružanja.

Robert Ford, bivši američki ambasador u Alžiru i Siriji, napisao je na društvenoj mreži Iks, ranije Tviter, da je prisiljavanje na izvođenje vazdušnih ispuštanja pomoći Gazi „izraelsko najveće poniženje SAD koje sam ikada video“.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading