Putin na sastanku
Foto: EPA/EPA-EFE/SERGEY GUNEEV/SPUTNIK/KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT

Putin u svom obraćanju 2. februara nije pomeonuo potrebu za „napadom na Evropu“, štaviše, on je pomenuo potrebu za stvaranjem nove evroazijske bezbednosne situacije u saradnji sa zemljama koje su voljne da uđu u takvu diskusiju.

Ovo ne zvuči kao sila koja se sprema da napadne Evropu, ali zvaničnici EU tvrde suprotno i navode da je to čak i neizbežno, posebno ako pitate nekoga poput francuskog predsednika.

Dobar deo govora (pored sukoba u Ukrajini), Putin je posvetio ekonomiji, uključujući i situaciju na globalnom nivou.

"Preokret do 2028. godine"

- Nastojimo da ujedinimo napore globalne većine u odgovoru na međunarodne izazove, kao što je turbulentna transformacija svetske ekonomije, trgovine, finansija i tržišta tehnologije, kada se ruše nekadašnji monopoli i stereotipi povezani sa njima - rekao je Putin i dodao:

- Na primer, 2028. godine zemlje BRIKS-a će, uzimajući u obzir nove članice, činiti oko 37% svetskog BDP-a, dok će G7 pasti ispod 28%. Ove brojke govore mnogo jer je situacija bila potpuno drugačija pre 10-15 godina. Čuli ste me ranije da sam to javno rekao. To su trendovi, vidite. To su svetski trendovi i od njih se ne može pobeći jer su objektivna realnost.

"Od ove objektivne realnosti se ne može pobeći" 

- Pogledajte, udeo zemalja G7 u globalnom BDP-u je 1992. godine bio 45,7%, dok su zemlje BRIKS-a, iako tada nisu postojale kao grupa, imale samo 16,5%. Međutim, 2022. godine G7 je činio 30,3%, dok je BRIKS učestvovao sa 31,5%. Do 2028. procenat će se još više pomeriti u korist BRIKS-a, na 36,6 odsto, a predviđena brojka za G7 je 27,8 odsto. Od ove objektivne realnosti se ne može pobeći i takva će ostati bez obzira šta se dalje dešava, čak i u Ukrajini - najavio je predsednik Rusije.

- Nastavićemo da radimo sa prijateljskim zemljama na stvaranju efikasnih i sigurnih logističkih koridora, oslanjajući se na najsavremenija rešenja za izgradnju nove globalne finansijske arhitekture koja bi bila slobodna od bilo kakvog političkog mešanja. Ovo je posebno važno s obzirom na to da Zapad potkopava sopstvene valute i bankarski sistem otsecanjem grane na kojoj sedi - rekao je Putin.

Nije sve tako optimistično za Rusiju?

Sa druge strane u analizi u hrvatskom poralu "Advance" navodi se da "nije sve tako optimistično za Rusiju".

- To je tačno, što se brojki tiče, ali ipak nije sve tako optimistično za Rusiju kako je Putin pokušao da je prikaže. Pre svega, glavna lokomotiva BRIKS-a je Kina. Bez Kine, BRIKS ne bi bio preterano uticajna ekonomska grupacija. Oko 70% BDP-a BRIKS-a čini Kina. Štaviše, G7 protiv koje se Putin očigledno utrkuje je mnogo kompaktnija ideološka grupa koja ima maksimalnu podršku i pod jasnim vođstvom SAD. BRIKS, pak, ima dosta unutrašnjih razlika koje mu neće dati taj nivo kompaktnosti, posebno kada se ima u vidu da su Kina i Indija žestoki rivali, uvek na ivici vojnog sukoba. Ali možda BRIKS ne mora da bude nova G7. Za Rusiju je svakako dovoljno da bude ono što jeste - navodi se u analizi.

U analizi se ističe da je Rusija pre dve godine izvršila napad na Ukrajinu i zahvaljujući partnerstvu BRIKS-a obezbedila je da je značajan deo sveta ne osuđuje i – što je još važnije – trguje sa njom ne obraćajući previše pažnje na Zapadne sankcije.

(Alo, Advance.hr)

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading