NEMAČKA STRAHUJE OD RUSKOG UDARA Vlada objavila najcrnji scenario u 4 tačke, jedna od njih pominje i nuklearni napad
Foto: Printscreen/Youtube

U dokumentu od 13 stranica za Bundestag ("Analiza rizika za civilnu zaštitu") vlada je prošla kroz proces pretnje koja je dovela do početka rata i mogućih posledica. Razlog: ruski agresorski rat protiv Ukrajine, navodi Bild.

Napad Rusije na Ukrajinu znači "osnovnu promenu bezbednosne situacije za Evropu u celini", navodi se u analizi.

Kao geografski centralna i moćna zemlja, Nemačka je posebno na nišanu potencijalnih protivnika. Napad agresora "na teritoriju NATO saveza i pridruženog saveza i nacionalne odbrane su stoga verovatni scenariji", prenosi Bild.

Prema izveštaju nemačke vlade, rat bi mogao izbiti na sledeći način:

Faza 1

Kampanje dezinformacija, posebno u medijima i na društvenim mrežama, imaju za cilj da "podele stanovništvo, destabilizuju društvo i potkopaju poverenje u liberalnu demokratiju".

Istovremeno, može doći do sajber napada na računare i internet, kao i sabotaža i napada na važne objekte (takozvanu kritičnu infrastrukturu poput elektrana, dalekovoda, brana).

Ono što je karakteristično za ovu fazu jeste da se "operacije uglavnom izvode u tajnosti, tako da se pojedinačne akcije ne mogu jasno pripisati nekoj državi lii njenom "podizvođaču".

Faza 2

Trupe agresora (tj. Rusije) marširaju na granice teritorije NATO.

NATO reaguje stacioniranjem sopstvenih trupa na istočnoj granici kao sredstvo odvraćanja.

Prvi stanovnici beže iz pogođenog područja.

Špijunaža, sajber napadi, akti sabotaže i napadi se pojačavaju – posebno da bi se odložilo kretanje trupa NATO. Sateliti u svemiru se sve više onesposobljavaju.

Počinju prvi napadi na tri logistička objekta u nemačkim gradskim oblastima - na primer vodovod, hemijska preduzeća i nuklearne reaktore.

Hemijski ratni agensi bi mogli biti pušteni.

Cilj: ometanje transporta trupa i podrivanje poverenja stanovništva.

nukelarka

Shutterstock

 

Faza 3

Ruski vojni napad na NATO. "Postoje selektivni napadi korišćenjem konvencionalnog oružja i nekonvencionalnih sredstava, uključujući i ciljeve na teritoriji Savezne Republike Nemačke", naovdi se u dokumentima.

Brojni sateliti u svemiru su poremećeni ili uništeni.

Faza 4

Rat! Rusija se sa svojom vojskom probija do Nemačke.

Postoje "borbene operacije na kopnu, na moru i u vazduhu na nemačkoj teritoriji".

Rat u svemiru se širi – po prvi put postoji "sukob globalnih razmera" u svemiru.

Da li Rusija takođe detonira e-bombu?

Vlada u svom izveštaju pretpostavlja da Rusija ne beži od upotrebe hemijskih i bioloških agenasa ili čak taktičkih nuklearnih bombi u toku rata.

Zamisliva je i upotreba takozvanog nuklearnog elektromagnetnog impulsa (NEMP, "e-bomba"), koji onesposobljava sve električne uređaje na zemlji sa visine od 50 kilometara iznad zemlje.

Vladin izveštaj zaključuje da se može verovati da će Kremlj učiniti skoro sve: "Pravi događaji poslednjih godina" pokazuju da je Moskva spremna da upotrebi hemijsko oružje, prenosi Bild.

Rusija je više puta koristila hemijske ratne agense protiv protivnika, kao u slučaju kritičara Kremlja Alekseja Navaljnog, koji je nedavno umro u ruskom zatvoru.

U izveštaj se, pored ostalih, nalazi još jedna zabrinjavajuća konstatacija: "Može se primetiti i porast pretnji nuklearnim oružjem iz Kremlja."

(Telegraf)

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading