Vladimir Putin
Foto: Shutterstock/Shutterstock/Ilustracija J.V.

Ovi dokumenti sadrže detaljne informacije o ruskoj politici upotrebe nuklearnog oružja. Izveštaj lista pokazuje da je prag za upotrebu taktičkog nuklearnog oružja od strane Rusije niži nego što je to zvanično priznato, naglašavajući planove za njegovu primenu već u početnim fazama sukoba sa velikim svetskim silama.

Financial Times je objavio da je pristupio "29 ruskih vojnih dosijea kreiranih između 2008. i 2014. godine". Ovi dosijei uključuju ratne scenarije i prezentacije za mornaričke zvaničnike o strategijama za upotrebu nuklearnog oružja. Prema ovom listu, kriterijumi koje je Rusija postavila za aktivaciju svog nuklearnog arsenala variraju od odgovora na neprijateljsku invaziju na rusku teritoriju do specifičnijih situacija, kao što je uništenje 20% njenih strateških nuklearnih podmornica.

"Ovo je prvi put da se takvi dokumenti objavljuju", izjavio je Aleksandar Gabujev, direktor Carnegie Russia Eurasia Centera u Berlinu. Gabujev komentariše kako dokumenti ukazuju na to da Rusija ima "prilično nizak prag" za upotrebu taktičkog nuklearnog oružja.

Rusko taktičko nuklearno oružje, koje se može lansirati sa zemlje, iz vazduha, i sa morskih platformi, namenjeno je za ograničenu upotrebu u sukobima u Evropi ili Aziji. To se razlikuje od snažnijeg "strateškog" nuklearnog oružja, koje se primarno vidi kao sredstvo za krajnju odbranu u potencijalnom sukobu sa Sjedinjenim Državama. Iako su dokumenti do kojih je došao Financial Times stari više od deset godina, stručnjaci smatraju da njihov sadržaj ostaje relevantan za razumevanje ruske vojne politike.

Pored toga, dokumenti otkrivaju "duboko ukorenjeno nepoverenje prema Kini unutar ruske bezbednosne elite", uprkos nastojanjima ruskog predsednika Vladimira Putina da od 2001. godine ojača savez sa Pekingom, uključujući sporazum koji isključuje prvu upotrebu nuklearnog oružja.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading