Olaf Šolc
Foto: AP/Ebrahim Noroozi

Nemački kancelar Olaf Šolc je u ponedeljak izjavio da neće isporučiti krstareće rakete "taurus", nemački ekvivalent "strom šedouu", jer bi to zahtevalo da se pošalju i vojnici koji bi pomagali ukrajinskim vojnicima na terenu, imajući u vidu iskustvo sa sistemima iz Velike Britanije i Francuske.

Šolc je izjavio da bi ponavljanjem postupaka Velike Britanije, Nemačka postala "učesnik u ratu", i dodao da nemački vojnici ne mogu da prate svoje britanske i francuske kolege u ovom procesu.

- Nemački vojnici ni u jednom trenutku i ni u kom slučaju ne smeju biti povezani sa ciljevima do kojih taurus može dosegnuti - naveo je Šolc.

Izjava nemačkog kancelara predstavlja potvrdu sumnji koje su više puta izneli pojedini ruski zvaničnici i stručnjaci iz oblasti odbrane i naoružanja, o tome da pripadnici oružanih snaga NATO zemalja pomažu ukrajinskim snagama u upravljanju složenim sistemima naoružanja zapadnog porekla.

Takođe, Vlada Velike Britanije je komentarišući izjavu Makrona o mogućnosti slanja vojnika na front u zonu SVO, izdala saopštenje u kome se navodi da je "manji broj" njihovih vojnika već u Ukrajini i da deo njih učestvuje u sanitetskoj obuci.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading