dodik u crnoj gori
Foto: Printscreen/Youtube/ Radio Slobodna Evropa

Više tužilaštvo u Podgorici formiraće predmet kako bi ocijenilo da li u porukama transparenata na protestu povodom dolaska predsednika Republike Srpske Milorada Dodika, ima elemenata krivičnog dela, odnosno govora mržnje. Građanska aktivistkinja Bojana Jokić da je govor mržnje jasno uočljiv, te se nada da će nadležne institucije adekvatno reagovati.

“Nema samo elemenata govora mržnje, već je faktičko izazivanje rasne, verske i nacionalne netrpeljivosti iz člana krivičnog zakonika Crne Gore 370. Videćemo kako će institucije reagovati po pitanju toga. Smatram da bi u nekim drugim, sličnim situacijama, do sada već odreagovale i pristupilo bi se post-krivičnom zakoniku Crne Gore”, navodi ona.

 Jokić ističe zabrinutost zbog nedostatka pravne sigurnosti koje garantuje evropska konvencija o ljudskim pravima, odnosno da u svim pravno jednakim situacijama, državne institucije postupaju jednako.

“Ovde vidimo da je trebao da bude primenjen spoljni pritisak, odnosno pitanja aktivista I novinara, kako bi došlo do toga da tužilaštvo ispita da li postoje elementi krivičnog dela iz člana 370. To, po mom mišljenju naše društvo dovodi do momenta gde se u našem društvu zloupotrebljava”, pojašnjava Jokić.

Iako ne postoji opšteprihvaćena definicija govora mržnje, osnovni elementi su prisustvo ciljne grupe ili pojedinca protiv kojeg je govor mržnje usmeren, kao i prisustvo definisanog osnova koji opisuje ciljnu grupu ili pojedinca u smislu rase, veroispovijesti, etničke pripadnosti, nacionalnosti ili seksualne orijentacije.

Međunarodni pakt o građanskim i političkim pravima iz 1966. Godine, pod govorom mržnje podrazumeva zagovaranje nacionalne, rasne ili verske mržnje koja predstavlja podsticanje na diskriminaciju, neprijateljstvo ili nasilje. Međunarodna konvencija o uklanjanju svih oblika rasne diskriminacije članom 4 propisuje da se sva širenja netrpeljivosti zasnovano na rasnim ili etničkim razlikama utvrde kao krivična djela kažnjiva zakonom.

Alo/Adria

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading