putin
Foto: Shutterstock/Shutterstock/murathakanart

Jermenija se sada okrenula Ukrajini s ciljem da dve zemlje unaprede odnose, nezadovoljna ruskim reagovanjem na krizu u spornom regionu Nagorno-Karabah koji je zauzeo Azerbejdžan prošle jeseni. Predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev, koji je početkom ovog meseca osvojio reizbor sa preko 90 odsto glasova, podigao je sredinom oktobra azerbejdžansku zastavu u najvećem gradu Nagorno-Karabaha, Hankandiju, bivšem Stepanakertu.

Jerevan je i ranije više puta optuživao ODKB i Moskvu da ne ispunjavaju svoje obaveze. Pašinjan je još krajem septembra, nakon azerbejdžanskog zauzimanja Nagorno-Karabaha, rekao da je njihov savez sa Rusijom "neefikasan". Navodi da Jermenija radi na unapređenju odnosa sa jednim od "smrtnih neprijatelja" Moskve, naišli su na snažnu reakciju ruskog Ministarstva spoljnih poslova. Dok su tada u saopštenju naveli da veruju da "rukovodstvo Jerevana pravi ogromnu grešku", sada su navodi o suspenziji članstva Jerevana u OKDB zatekli ruske vlasti i naišli na drugačiju reakciju.

Kako je naveo Tass, Putin nije diskutovao o jermenskom članstvu u ODKB sa Pašinjanom. Navodi se i da ODKB nije dobio obaveštenje iz Jerevana o suspenziji članstva, rečeno je za "RIA novosti" u sekretarijatu Organizacije. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je u petak da Jermenija nije poslala zvanično obaveštenje o svom zamrzavanju članstva u ODKB. Peskov je rekao da Rusija planira da "nastavi dijalog" sa jermenskim vlastima i da se nada da će "naši jermenski prijatelji sve da nam objasne".

Novi izazov za ODKB

Odlazak Jermenije iz ODKB ostavlja savez sa svega pet aktivnih država članica - Rusijom, Belorusijom, Kazahstanom, Kirgistanom i Tadžikistanom. Uzbekistan je napustio grupu pre deceniju, a među posmatračima su Avganistan i Srbija od 2013.

- Videćemo šta će se dalje dešavati - rekao je Pašinjan u petak, dodajući da se u ovom trenutku “ne razmatra” moguće zatvaranje ruske vojne baze u Jermeniji.  Odlazak Jermenije je novi izazov za ODKB, koji je u jeku ruske invazije na Ukrajinu više puta imao priliku da testira svoju snagu.

Pored jermenskih kritika zbog izostanka pomoći, Kirgistan je 2022, bez iznošenja razloga, otkazao planirane vojne vežbe sa Rusijom, dok je Kazahstan prošlog septembra rekao da neće pomoći Moskvi da zaobiđe zapadne sankcije uvedene zbog invazije na Ukrajinu.

Konflikt između Jermenije i Azerbejdžana doveo je i do smrti ruskih mirotvoraca u septembru, što je dodatno stavilo pritisak na ODKB. Tenzije između Moskve i Jerevana takođe su se digle zbog vojnih vežbi između Jermenije i Sjedinjenih Američkih Država, što je bio još jedan znak udaljavanja zemlje od uticaja Kremlja. 

Ipak, jermenski premijer je ranije ovog meseca oprezno rekao da on "nema ovlašćenja" da uhapsi Putina ako dođe u njegovu zemlju, nakon što je Međunarodni sud pravde 17. marta 2023. izdao nalog za hapšenje predsednika Rusije zbog ratnih zločina.

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading