Vladimir Putin
Foto: Alo/Tanjug

Pašinjan, koji boravi u zvaničnoj poseti Astani, razgovarao je sa predsednikom Kazahstana Kasim-Žomartom Tokajevom o bezbednosnoj situaciji i stabilnosti na Južnom Kavkazu.

"Jermenija je spremna da potpiše sporazum sa Azerbejdžanom u okviru prethodno dogovorenih principa zarad stabilnosti i mira u regionu, na osnovu tri principa već dogovorena između Jermenije i Azerbejdžana", rekao je premijer Jermenije, prenosi Armenpres.

On je podsetio da je reč o međusobnom priznavanju teritorijalnog integriteta na osnovu odredaba deklaracije usvojene u gradu Almati u Kazahstanu 21. decembra 1991. godine i sprovođenju procesa demarkacije jermensko-azerbejdžanske granice, kao i o deblokadi regionalne infrastrukture zasnovane na principima poštovanja suvereniteta i jurisdikcije država, reciprociteta i jednakosti.

"U kontekstu ovog drugog, osvrnuli smo se na projekat Raskršće mira, koji je predstavila Vlada Republike Jermenije, čija implementacija može radikalno da promeni situaciju u regionu", rekao je Pašinjan.

Tokajev je istakao da je cilj Kazahstana da približi prijateljske zemlje i otvori put za dobrosusedstvo, mir i stabilan razvoj regiona.

Razmirice između Jermenije i Azerbejdžana eskalirale su zbog sukoba oko teritorije Nagorno-Karabaha, koja suštinski pripada Azerbejdžanu, ali u njoj žive etnički Jermeni.

Obe zemlje bile su saveznici Rusije, koja je bila garant kakvog-takvog mira između dva suseda, ali je ta pažnja popustila nakon što je Rusijap otpočela rat u Ukrajini

Nakon dramatičnih poteza Azerbejdžana, svi Jermeni su napustili Nagorno-Karabah, što je svugde u svetu okarakterisano kao egzodus i etničko čišćenje.

Jermenija,ozlojeđena na Rusiju zato što joj nije pomogla, polako se počela politički odvajati od Moskve, a izjave njihovih zvaničnika nekoliko puta su okarakterisane kao "nož u leđa Putinu".

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading