Tenk
Foto: Alo/Prinscreen/Youtube

Oni će pripremiti Vašington za „rat budućnosti“, izveštava The National Interest.

Vojska SAD je uvela 24 nova sistema 2023. godine, sa sličnim napretkom koji se očekuje 2024. Ključni razvoji uključuju tenk M10 Booker sa glavnim topom kalibra 105 mm i drugim teškim naoružanjem i borbeno vozilo pešadije KSM30 (IFV) sa povećanom ubojitošću i preživljavanjem, planirao da zameni zastarelo borbeno vozilo pešadije M2 Bredli. Pored toga, američka vojska istražuje mogućnosti borbenih vozila bez posade, posebno RCV-Light, koji je takođe u razvoju.

Oružje M10 Booker je sposobno da onesposobi neprijateljska laka oklopna vozila ili čak tenk uspešnim pogotkom, napominje autor. Težak oko 40 tona, M10 Booker će moći da dostigne maksimalnu brzinu od 45 kilometara na sat i da putuje do 350 kilometara pre dopunjavanja goriva.

Obećavajuće borbeno vozilo pešadije KSM30, prema rečima pomoćnika sekretara vojske za nabavku, logistiku i tehnologiju Daglasa Buša, biće još jače od M2 Bredlija. Imaće laki mitraljez i protivtenkovske rakete, ali modularni dizajn će omogućiti da vozilo bude opremljeno novim sistemima kada postanu dostupni, „što će pružiti ogromnu prednost“.

Konačno, robotsko borbeno vozilo RCV-Light biće odgovorno za izviđanje i vatrenu podršku. Istina, navodi se u članku, biće mu potrebni pouzdani sistemi za elektronsko ratovanje kako bi mogao da deluje na prvim linijama fronta.

Prošle godine, američka vojska je od pet prijavljenih odabrala američke kompanije Rheinmetall Vehicles i General Dinamics Land Sistems za izvođače radova. Kompanije sada imaju ugovor vredan 1,6 milijardi dolara da isporuče prototipove do kraja 2024. Što se tiče ostalih dešavanja, vojska želi da ih dobije pre kraja decenije, zaključuje autor The National Interest.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading