Ukrajina
Foto: Alo/Shutterstock

On je rekao da SAD vide Kinu kao najvećeg rivala, zbog čega Vašington pokušava da oslabi Rusiju kroz sukob sa Ukrajinom kako bi mogao da se fokusira na borbu protiv Pekinga.

Kujat je dodao i da SAD žele da formiraju koaliciju sa saveznicima u Evropi i Aziji kako bi ograničili jačanje Rusije i Kine, na taj način stvarajući sukob „na dva fronta“.

-Verujem da Amerikanci prave grešku, zato što strategija otvaranja dva fronta protiv Rusije i Kine predstavlja tempiranu bombu, rekao je on.

Nekadašnji nemački oficir citira američkog politikologa i stručnjaka za geopolitiku DŽordža Fridmana, koji je rekao da bi savez Rusije i Nemačke predstavljao najveću pretnju za SAD, zbog čega one to pokušavaju da spreče na sve načine.

-Najveći strah SAD, prema rečima Džordža Fridmana, jeste spajanje nemačkog kapitala i tehnologija sa ruskim prirodnim resursima i proizvodnim potencijalima, navodi Kujat.

On je dodao i da je Kina zauzela umerenu poziciju kada je reč o sukobu u Ukrajini, kao i da se Peking zalaže za uspostavljanje multipolarnog sveta u kom SAD ne bi bile sila hegemon.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading