brod
Foto: Alo/Shutterstock

 

Taj mlaznjak bi trebalo da igra ključnu ulogu u ponovnom uspostavljanju nadzvučnog komercijalnog putovanja avionom. Ali Amerikanci sada rade na podmornici koja bi mogla da putuje tri puta brže od Ks-59 .

Iako zvuči neverovatno, teoretski je moguće roniti ovim brzinama. Naučnici sa državnog univerziteta Pensilvanije su 2016. godine započeli razvoj revolucionarne podmornice sposobne da dostigne supersonične brzine.

Zaključili su da je jednostavno rešenje za prevazilaženje otpora pod vodom stvaranje mehurića. Tehnologija koja se zove superkavitacija će uroniti podmornicu u mehur vazduha, smanjujući otpor vode.

Ova tehnologija, iznenađujuće, nije nova. Sovjeti su ga razvili tokom perioda Hladnog rata za torpedo Shakval . Dostigao je brzinu od 370 km/h, što ga čini mnogo bržim od bilo kog drugog konvencionalnog torpeda.

Ali Amerikanci nisu jedini koji rade na stvaranju supersonične podmornice. Tehnološki institut u Harbinu (Kina) takođe radi na supersoničnoj podmornici koja se oslanja na superkavitaciju.

Teoretski, ova tehnologija bi mogla da pomogne podmornici da postigne nadzvučne brzine pod vodom, do neverovatnih 5.800 km/h. Ako se razvije, supersonična podmornica bi skratila vreme putovanja od Njujorka do Londona na samo 50 minuta.

Štaviše, 8.270 km između San Franciska i Tokija mogla bi da se pređe podmornicom za samo 90 minuta.

Međutim, ne treba očekivati da će supersonična podmornica uskoro zaživeti jer su na putu ozbiljni izazovi.

Konvencionalni propeleri nikada neće moći da pomognu da se plovilo pokrene do takvih brzina. Podmornica bi trebalo da ima snažan podvodni raketni motor koji još nije razvijen.

Zatim postoje problemi sa upravljanjem jer tradicionalna kormila neće raditi u bešici i pri tim brzinama.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading