Inflacija
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Obraćajući se novinarima uoči neformalnog sastanka Saveta za ekonomska i finansijska pitanja (ECOFIN) u Gentu, Le Mer je naglasio da bi Evrozona sada trebalo da se usredsredi na novi cilj kako bi se njena ekonomija ponovo proširila.

Nedavno je Le Mer predvideo da će godišnja stopa inflacije u Francuskoj pasti ispod tri odsto u prvoj polovini 2024. U međuvremenu, u januaru je zemlja prijavila cifru od 3,1 odsto.

Godišnja stopa inflacije u Evrozoni u januaru potvrđena na 2,8 procenata.

Međugodišnja stopa inflacije u Evrozoni je u januaru pala na 2,8 odsto u odnosu na decembar kada je iznosila 2,9 procenata, u skladu sa prethom preliminarnom procenom, objavio je Evrostat na svom vebsajtu.

Cene energije u evrozoni su u januaru pale za 6,1 odsto međugodišnje, dok su cene hrane, alkohola i duvana porasle za 5,6 procenata, inflacija u sektoru usluga je iznosila četiri odsto, a industrijski proizvodi osim energenata su poskupeli za dva odsto, navodi se na sajtu Evrostata.

Godišnja stopa bazne inflacije u evrozoni je takođe pala, sa 3,4 odsto na 3,3 procenta, i sada je najniža od marta 2022. godine.

Evropska unija je u januaru zabeležila inflaciju od 3,1 odsto, a ona je bila najniža u Danskoj i Italiji, po 0,9 procenata, kao i u Letoniji, Litvaniji i Finskoj, po 1,1 odsto.

Najveća inflacija u EU je u januaru zabeležena u Rumuniji 7,3 odsto i Estoniji pet procenata.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading