Vladimir Putin
Foto: Alo/Tanjug

Sud u Lozani odbio je žalbu Rusa da budu priključeni Međunarodnom olimpijskom komitetu koji ih je suspendovao nakon početka rata u Ukrajini.

Podsetimo, Olimpijskom savezu Rusije uvedena je suspenzija nakon priznavanja okupiranih regiona u Ukrajini - u pitanju su: Lugansk, Donjeck, Herson i Zaporožje.

Ruski olimpijski komitet u petak je osudio potvrdu MOK-a od strane Suda za sportsku arbitražu (CAS) o suspenziji, nazvavši ovu meru "diskriminacijom bez presedana“ prema njegovim sportistima.

Rusi su optužili CAS da "ignoriše pravne argumente" koje je iznela Rusija, dok Olimpijski komitet Rusije karakteriše sud u Lozani da deluje kao "politički instrument".

Takođe, Rusi poručuju da je "sporska diskriminacija koje se primenjuje nad njenim sportistima dostigla neviđene razmere".

Optužuju i Međunarodni olimpijski komitet da "čini sve napore da svede broj sportista koji učestvuju u Parizu na Minimum i da im nameće poražavajuće kriterijume.

Ruski i beloruski sportisti mogu da učestvuju na OI 2024 pod uslovom da nisu podržali rusku ofanzivu u Ukrajini i moraće da se takmiče pod neutralnim zastavom.

Ruski olimpijski komitet je takođe u petak upozorio ruske sportske federacije da bi poštovanje ovih zahteva MOK-a moglo "predstavljati kršenje ruskog zakonodavstva", preteći im "pravnim posledicama i drugim negativnim posledicama takvog pristanka".

Nova otvrđena suspenzija protiv Ruskog olimpijskog komiteta dodata je nizu sankcija koje je MOK preduzeo krajem februara 2022, neposredno nakon početka sukoba u Ukrajini: zabrana bilo kakvog međunarodnog takmičenja na ruskom tlu, kao i u Belorusiji, i zabrana svih zvaničnih simbola dve zemlje na terenu i svetskim podijumima.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading