KO ĆE BITI SLEDEĆI GENERAL NATO-a? Evo za koga Bajden navija
Foto: EPA Lavandeira Jr

Nakon što se već nekoliko meseci Rute i njegovi konkurenti, barem po medijima takmiče oko toga ko više zaslužuje da se nađe na čelu Alijanse, činjenica je da će Bajdenova podrška Holanđaninu verovatno i druge saveznike podstaći da mu daju zeleno svetlo.

"Politiko" je ranije izvestio da dve trećine zemalja NATO-a već podržava Ruteovu nominaciju da preuzme vođstvo nad ovim vojnim savezom krajem godine, a kako medij dodaje, raste i pritisak da se njegova kandidatura odobri pre samita u julu koji će biti održan u Vašingtonu povodom proslave 75. godišnjice Alijanse.

Mandat sadašnjeg šefa NATO-a Jensa Stoltenberga, koji je od 2014. godine  vodio političko-vojni blok završava se u oktobru.

Estonska premijerka Kaja Kalas izrazila je interesovanje za čelnu poziciju NATO-a, ali zvaničnici Alijanse kažu da ona nije u igri, pošto nije proglasila svoju kandidaturu. Isto važi i za letonskog ministra inostranih poslova Krišjanisa Karinša, koji je prošle godine obavio mini medijsku turneju kako bi "testirao vode".

Ruteov put do uloge generalnog sekretara, prema pisanju "Politika", dovodi ga u sukob sa Rusijom, a ako bi se bivši predsednik Donald Tramp vratio u Ovalni kabinet, holandski lider bi morao da se nosi i sa republikanskim skepticizmom prema NATO-u i kolektivnoj bezbednosti.

Prema pravilima NATO-a, odluka o generalnom sekretaru mora da bude jednoglasna, što znači da Rute i dalje mora da dobije podršku svih 31 zemlje članice. Svaki kandidat za posao mora dobiti i zeleno svetlo Turske i Mađarske, koje su se do sad pokazivale kao najveće prepreke za prijem novih članova. 

Turska je navodno tražila uveravanja pre nego što je podržala Rutea, dok Mađarska ima dugogodišnje nesuglasice sa holandskim premijerom.

U razgovoru za holandsku televiziju tokom vikenda, holandski načelnik odbrane general Ono Ajhelseim rekao je da je "veoma verovatno" da će Rute dobiti najvišu funkciju Alijanse.

Pod Ruteom, holandskim premijerom sa dugom stažom i jednim od lidera sa najdužim stažom u Evropi, Holandija se već obavezala da će Ukrajini poslati 24 svoja lovca F-16, što je najviše od bilo koje zemlje, a uz to i pomaže u obuci ukrajinskih pilota.

Holandska vojska je takođe poslala tenkove, artiljerijske sisteme, municiju i sisteme protivvazdušne odbrane Patriot u Kijev u protekle dve godine. Vlada je obećala još 2,1 milijardu dolara vojne i humanitarne pomoći Ukrajini tokom naredne godine.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading