Sergej lavrov
Foto: Alo/EPA/EVGENIA NOVOZHENINA

- Dvadeseti vek je bio važna prekretnica u oslobađanju čovečanstva iz okova kolonijalizma. Reklo bi se da smo pobedili ekonomski banditizam, eksploataciju tuđeg rada i bogatstva. Prelazak na period kad je napetost popustila tokom Hladnog rata omogućio je SSSR i SAD da postave temelje za obuzdavanje vojnih rizika i izgradnju pouzdane strateške arhitekture bezbednosti, pre svega u Evropi. Žalimo što su ta dostignuća danas skoro potpuno uništena - rekao je ministar.

On je istakao da „kada se ujedinimo u naporima, svet će biti sposoban da se menja na bolje i da napreduje“.

Prema njegovim rečima, danas na Zapadu „smišljaju kriminalne metode oduzimanja suverene imovine i privatne svojine“.

- Akcenat je stavljen na eksteritorijalne sankcije, ekonomsku diskriminaciju, nelojalnu konkurenciju, ‘zelene’ barijere, suzbijanje efikasnih oblika protoka tehnologije i investicija - objasnio je Lavrov, prenosi Sputnjik.

Diplomata je dodao da se narušavaju lanci snabdevanja energenata i hrane, što izaziva glad, siromaštvo i nejednakost, a na šta skreće pažnju predsedavanje Brazila organizacijom G20.

Lavrov je, pored toga, ocenio da zemlje G20 treba da pozovu velike velike integracione grupe sa Globalnog juga da u punoj meri učestvuju u radu organizacije.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading