RUSIJA SE ŠIRI?! Iz afričkih zemalja potiskuju evropske, preuzimaju kontrolu
Foto: Printscreen/Youtube

Afrički korpus je javno pokrenut u decembru, pošto je navodno bio u razvoju od raspada Vagnera nakon njegove neuspele pobune prošlog juna. Inicijativa je formirana u okviru ruske obaveštajne agencije GRU, a predvodi je general Andrej Averjanov, veteran tajnih inostranih operacija, navodi se u izveštaju Kraljevskog instituta ujedinjenih službi.

- GRU je preuzeo funkcije Vagner grupe i agresivno se trudi da proširi svoja partnerstva u Africi sa eksplicitnom namerom da zameni zapadna partnerstva - napisao je glavni autor Džek Votling.

Korpus je zamenio Vagner u zemljama kao što su Mali, Niger i Centralnoafrička Republika i verovatno će se dalje širiti, navodi se u izveštaju.

Ruski zvaničnici su obilazili klijentske države nakon neuspelog Vagnerovog puča uveravajući ih da će se usluge nastaviti. Mreža replicira ključne Vagnerove funkcije bezbednosti i ekstrakcije resursa, navodi se u izveštaju, koji tvrdi da se favorizovanim režimima nudi "paket za preživljavanje režima".

- Rusija će elitama u ciljanim zemljama pružiti vojnu podršku, ekonomsku i političku zaštitu, podršku političkih tehnologa da prodaju svoju popularnost u zemlji - napisali su autori.

Rečeno je da se snage stalno šire, iako su propustile cilj da dođu do 20.000 regruta do kraja prošle godine. 

Telegram kanal korpusa prikazuje borce koji se razmeštaju u zemljama uključujući Burkinu Faso i Mali, kao i niz postera za regrutaciju.

- Garantujemo visoke isplate, besplatnu medicinsku negu, uslugu pod vođstvom nadležnih komandanata - navodi se u jednom oglasu, a na jednom posteru piše:

- Pomozimo narodu Afrike zajedno!

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading