droga
Foto: Printscreen/Uprava policije Crne Gore

Prema zvaničnoj informaciji, službenici Odelenja bezbednosti Podgorica pronašli su dva veća i jedan manji džak sa ukupno oko 57 kilograma marihuane.

Dobro obavešteni sagovornik Portala "RTCG" podsetio je da između Crne Gore i Albanije, na tom području, postoji nekoliko ilegalnih prelaza koji su običnim građanima skoro nepoznati, ali su zato vrlo dobro poznati švercerima i raznim krijumčarima.

“Jedan od tih puteva vodi upravo preko Skadarskog jezera, od albanskog mesta Zogaj do Malog Ostrosa”, kaže on.

Prema njegovim rečima, preko Skadarskog jezera ide i put iz Bajze i Alaja, odnosno iz Skadra, i izlazi u Golubovce.

“Automobilom se iz Albanije u Crnu Goru može preći i putem od Zogaj Valasa, a van graničnog prelaza iz Albanije prema Tuzima vodi put od Skadra preko Kopilika. Na ovom potezu postoji vjerovatno još nekoliko ilegalnih prelaza koje znaju samo šverceri”, dodaje.

Portal "RTCG" je ranije detaljno pisao o svim ilegalnim graničnim prelazima na terototiji Crne Gore prema susedima, a posebno prema Albaniji.

Kod Ulcinja postoji ilegalni put od albanskog mesta Veli Poje kojim se dolazo do Donjeg Štoja.

“Granični prelaz Sukobin se zaobilazi u albanskim mjestima Šas i Dajc. To su dva vrlo poznata ilegalna prelaza. Iz Albanije se, severnije, može ilegalnim putevima stići u Gusinje na maker dva mesta”, kaže njihov izvor.

Iligelanih puteva, kojima se zaobilaze zvanični granični pralazi, u Crnoj Gori prema susedima ima mnogo više nego što je to i zvanično registrovano i vrlo ih je teško kontrolisati u svakom trenutku, što šverceri znaju da koriste.

U svetlu poslednje informacije i policijske akcije, posebno su zanimljivi putevi iz Albanije prema Crnoj Gori u rejonu Skadarskog jezera i koji se njaviše koriste za šverc marihuane.

Albanija je odavno prepoznata kao jedan od najvećih proizvođača marihuane i skanka u svetu. Uprkos policijskim akcijama koje su u toj državi vođene u selu Lazaret, očigledno da je ta proizvodnja i dalje vrlo razvijena, a švercerski kanali prema zapadnoj Evropi neretko vode upravo preko Crne Gore.

Ako je samo u jednoj akciji na području ilegalnih puteva oko Skadarskog jezera otkriveno 57 kilograma marihuane, nameće se pitanje – koliko onda narkotika tim putevima svakodnevno ulazi u našu državu?

O kavkim razmerama proizvodnje i šverca droge se radi, govore i podaci koje je ranije objavila američka agencija AP. Prema ovoj agenciji albansko selo Lazaret nosi epitet “fabrike za marihuanu” sa godišnjom proizvodnjom od oko 900 tona kanabisa i “izvozom” narkotika u tržišnoj vrednosti od neverovatnih četiri i po milijardi evra.

Prema podacima Ujedinjenih nacija, globalna vrednost ilegalne trgovine marihuane je 140 milijardi dolara.

Koliko je trgovina ovom drogom na Balkanu isplativa govore podaci da je balkansko tržište narkoticima poslednje dve decenije zatrpano albanskom „travom“.

Najkvalitetnija marihuana u Albaniji košta 2.000 evra po kilogramu, a samo na siromašnim tržištima u ovom regionu, u Skoplju, Podgorici, Beogradu, Sarajevu i Zagrebu prodaje se za 5.000 evra po kilogramu. Prema nekim podacima, narko-mafija godišnje samo na Balkanu proda preko 117 tona albanske marihuane.

Koliko novca u vidu marihuane je u tranzitu kroz Crnu Goru i zemlje okruženja, nije lako sračunati.

Švercom skanka u Albaniji uglavnom se bave četiri mafijaška klana, a u svetlu finansijskih podataka o tim poslovima, koji imaju industrijske razmere, jasno je da svoj interes lako pronalaze i crnogorske kriminalne grupe.

Prekogranična kriminalna bratstva opstaju čak i pod velikim pritiscima EU da se proizvodnja i šverc ove droge zaustave ili podvedu pod kontrolu. Nevolja je u tome što iza švercerskih poslova sa marihuanom ne stoje “piljari” i kuriri sa po pedeset kilograma narkotika, već neke od najmoćnijih kriminalnih grupacija u regionu, koje međusobno bolje sarađuju nego zvanične državne institucije iz zemlje iz kojih potiču.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading