Tu-160
Foto: Alo/Printscreen

Avion je privukao pažnju posetilaca na desetine aeromitinga. Ali u isto vreme, Tu-160 je nosilac ogromnog oružja, koje je u stanju da isporuči bilo gde u svetu. Razvijen 1970-ih i 1980-ih, „Beli labud”, kako su ga piloti nazvali, i danas je na borbenoj dužnosti.

Tu-160 je rođen kao odgovor na stvaranje bombardera Rockvell B-1 Lancer u SAD. Rad na domaćem strateškom bombarderu, jedinstvenom po svojim letnim karakteristikama, u početku nije trebalo da obavlja Tupoljev. Zadatak iz Ratnog vazduhoplovstva prebačen je u konstrukcione biroe Suhoj i Mjasičev. Zahtevi su bili strogi: avion mora da se podigne na visinu od 18 km, da leti brzinom od 2200–2500 km/h do dometa od 11–13 hiljada km; u isto vreme, pri krstarećoj podzvučnoj brzini, preći istu udaljenost blizu zemlje, a na visini - 16-18 hiljada km.

Već početkom 1970-ih predstavljeni su projekti. Oba konstruktorska biroa su predložila strateške bombardere sa četiri motora sa krilima promenljivog zamaha. Rukovodstvu vazduhoplovstva su prikazana četiri projekta, koji su, međutim, imali fundamentalne razlike. Pošto nije zadovoljan ni sa jednim od njih, kupac je odlučio da održi konkurs.

Odlučeno je da se kao posmatrači uključe stručnjaci iz Projektnog biroa Tupoljev. Zašto im projekat nije odmah predat, iako su oni imali veliko iskustvo u stvaranju nadzvučnih aviona? Odgovor je jednostavan. Tim Tupoljeva bio je preopterećen poslom. Upravo su pustili čuveni Tu-144, kao i bombarder Tu-22M. Ali u isto vreme, postojalo je jasno interesovanje za razvoj Mjaščeva i Suhoja.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading