Ivan Ristić
Foto: Alo/Alo!/Ilustracija

Najjača oluja u poslednjih 30 godina sprema se da pogodi severnu Evropu sa uraganskim vetrovima spremnim da zapljusne norveške obale sa udarima od preko 180 km/h, najavio je meteorolog-amater Ivan Ristić na svom Fejsbuk profilu.

On je na svom profilu preneo dramatičnu prognozu italijanskih meteorologa sa sajte "Il meteo".

Kako ističe, "nešto počinje da se otključava na atmosferskom nivou", to su prvi znaci prekretnice koja će uskoro imati posledice po mediteranski basen i Italiju.

Očekuje se da će oluja Ingun, kako su je preimenovali norveški meteorolozi, pogoditi centralno-severne sektore poluostrva sa očekivanim udarima do 185 km/h (iste jačine kao i uragani kategorije 2 ili 3); misle da bi talasi u blizini obala mogli dostići visinu od 15/20 metara. Vlasti su izdale najvišu crvenu uzbunu za područje oko grada Trondhajma, gde se očekuju obilne snežne padavine snežne mećave, koje će se potom proširiti na Švedsku i Finsku.

Kako najavljuje Il meteo, još jedno crveno upozorenje je takođe izdato za Lofotska ostrva, severno duž arktičke obale.

- Crvena upozorenja o opasnosti su retka i moraju se shvatiti sa najvećom ozbiljnošću - rekao je Nils Karbo iz norveške uprave za javne puteve.

- Važno je zaštititi rasute predmete i proceniti da li se rad koji se obavlja na otvorenom može izmeniti ili odložiti - rekao je Gun Robstad Andersen iz Norveškog inspektorata rada za ovaj sajt.

Mogla bi da se otvori "Atlantska kapija"

Ovo je najdirektniji signal obnavljanja poremećenog atlantskog toka, koji bi u narednim nedeljama mogao da izazove seriju poremećaja usmerenih prvo na centralnu Evropu, a zatim i na sredozemni basen.

Za Italiju datumi koji se obeležavaju crvenim krugom na kalendaru su oni od 10. do 12. februara pa nadalje.

U stvari, „Atlantska kapija“ bi mogla da se ponovo otvori nakon dugih nedelja anticiklonske dominacije: u meteorološkom žargonu ovaj termin znači da nema prepreka za poremećaje koji se spuštaju sa okeana kako bi mogli da stignu do naše zemlje i posledično da izazovu faze izrazito življe i dinamičnije vremenske prilike. Najdirektniji efekat bio bi povratak kiše i snežnih padavina (posebno na planinama, ali se ne mogu isključiti iznenađenja na maloj nadmorskoj visini) posle dužeg vremena u dobrom delu naše zemlje, preneo je Ivan Ristić, prenosi Blic.

BONUS VIDEO

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading