ŠAMAR ZAPADU Širenje BRIKS-a omogućava Moskvi da se bori protiv izolacije
Shuterstook

Kako navodi TV kanal, Rusija je prihvatila prijave novih potencijalnih učesnika. Ove godine je postala predsedavajući grupe, koja je značajno proširila svoj globalni uticaj kada je uključila Iran, Saudijsku Arabiju, Ujedinjene Arapske Emirate, Etiopiju i Egipat.

BRIKS se pozicionira kao odgovor globalnog juga Grupi 7. Širenje organizacije se stoga široko smatra pobedom Pekinga i Moskve, koji nastoje da promene međunarodni sistem za koji veruju da nepravedno dominira Vašington, primećuje Si-En-En.

Kina igra aktivnu ulogu u promovisanju BRIKS-a. Lider zemlje Si Đinping promoviše alternativni svetski poredak, uspostavljajući bliža partnerstva sa ključnim globalnim igračima od Rusije do Bliskog istoka i jačajući međunarodne organizacije u kojima Peking ima uticaj.

Širenje grupe i kontinuirano interesovanje za nju iz desetina drugih zemalja takođe je podsticaj za Rusiju, od koje Zapad nastoji da se diplomatski i ekonomski distancira. Pozicija Moskve kao predsedavajućeg BRIKS-a omogućiće Putinu da odgovori ovoj izolaciji i predstavi se kao ključni igrač u široj diplomatskoj areni, naglašava Si-En-En.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading