RASTE BROJ ZARAŽENIH BiH preti epidemija
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Kako javljaju iz BiH, male boginje poharale su Tuzlu i Živinice, gde je već proglašena epidemija, kao i u Kalesiji, dok su prvi slučajevi zabeleženi u Sarajevu.

Zajedničko gotovo svim mališanima obolelim od morbila je to da nisu vakcinisani.

Morbile su zarazna bolest koja se prenosi kapljičnim putem i inkubacija traje od sedam do 14 dana.

Kliničku sliku uglavnom prate povišena telesna temperatura, curenje iz nosa, proliv i povraćanje, bol u grlu, kašalj i osip koji kreće od lica prema vratu i dalje se spušta na grudni koš, trbuh i ekstremitete.

Za siguran kolektivni imunitet je potrebno da 95 posto stanovništva bude vakcinisano.

Vakcinacija dece protiv zaraznih bolesti predstavlja zakonsku obavezu u Bosni i Hercegovini, a za roditelje koji to izbegavaju predviđene su i novčane kazne do 2.000 maraka (oko 1.000 evra).

Prema poslednjim informacijama iz Zavoda za javno zdravstvo Tuzlanskog kantona, broj zaraženih morbilima, ali i velikim kašljem i dalje raste, ali trenutna situacija nije alarmantna. Zbog težine kliničke slike oko 60 mališana je zadržano na bolničkom lečenju.

U Hercegovačko-neretvanskom kantonu za sada nije zabeležen nijedan slučaj morbila.

Međutim, prema rečima dr Eniza Čolakovića, direktora Zavoda za javno zdravstvo Hercegovačko-neretvanskog kantona, to ne znači da ih neće biti, upravo iz razloga vrlo niske stope imunizacije.

- Procenat dece koja su primila prvu dozu vakcine, koja se daje u prvoj godini, prošle godine je iznosio nešto više od 44 odsto, a njih 57,35 odsto primilo je drugu dozu, koja se daje u šestoj godini. To je vrlo niska stopa imunizacije u odnosu na 2019. godinu, kada je 82 odsto dece bilo vakcinisano. Najmanje 95 odsto dece treba da primi dve doze MMR vakcine. Dakle, ispod tog smo broja i bojim se da bismo mogli imati slučajeve zaraze ovom bolešću - rekao je dr Čolaković, preneo je RT Balkan.

Zbog celokupne situacije, dr Čolaković uputio je apel roditeljima da vakcinišu svoju decu, jer vakcina MMR, kako je kazao, nudi odličnu zaštitu.

U Kantonu Sarajevo do sada su potvrđena četiri slučaja obolelih od morbila. Reč je o nevakcinisanoj deci pedijatrijskog uzrasta. Ovo je za "Avaz" potvrdila dr Sanela Ičindić.

Dogovoreni su plan i procedure u slučaju proglašenja epidemije u Kantonnu Sarajevo na zajedničkom sastanku zdravstvenih institucija, poručila je dr Ičindić.

Vakcina, kaže, ima dovoljno, a prioritet je sprečiti širenje i vakcinisati što više dece, omogućavajući sveobuhvatni lični i kolektivni imunitet protiv zaraznih bolesti. Savet roditeljima koji nisu vakcinisali decu jeste da to u najskorijem roku učine. U Sarajevu će biti otvorena i dva vakcinalna punkta na Saraj-Polju i u Vrazovoj.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading