Severna Koreja
Foto: AP/Gavriil Grigorov (POOL)

Izveštaj, koji je ovo ministarstvo priredilo nakon posete šefice severnokorejske diplomatije Moskvi, prenela je centralna severnokorejska novinska agencija KCNA, a u njemu se još navodi da Pjongjang visoko ceni "važnu misiju i ulogu jake Rusije u cilju održavanja strateške stabilnosti i balansa" u svetu i dodaje da se Severna Koreja "nada da će se Rusija i u budućnosti pridržavati samostalne politike", javljaju "RIA Novosti".

Poseta severnokorejske ministarke spoljnih poslova Čoe Son Hui održana je ranije ove nedelje. U utorak, 16. januara, ona je razgovarala sa šefom ruske diplomatije Sergejom Lavrovom, koji je poručio da Moskva i Pjongjang rade na daljem razvijanju svojih odnosa i istakao da je saradnja u Ujedinjenim nacijama, ali i drugim međunarodnim platformama tesna.

Ministarka iz Severne Koreje je dodala da se njena zemlja nada da će tokom ove godine uspeti da podigne odnose sa Ruskom Federacijom na još viši nivo. 
Nakon sastanka sa Lavrovom, održan je i razgovor sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom i zamenikom ruskog premijera Aleksandrom Novakom. 

Odnosi dve zemlje, podsetimo, aktivirali su se prošle godine, kada je Rusiju posetio i lider Severne Koreje Kim Džong Un. Poseta je okarakterisana kao "novi radikalni zaokret" u odnosima dve države. Nakon toga, usledila je uzvratna poseta Sergeja Lavrova toj zemlji.

Poseta Kim Džong Una uzburkala je zapadnu javnost, a Ukrajina ga je i nezvanično uvrstila u spisak neprijatelja Kijeva zbog jačanja odnosa sa Moskvom. 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading