Mirovni samit
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

- Cilj je da ovaj samit održimo što je pre moguće. On svakako mora da se održi ove godine - rekla je ona.

Amherd je napomenula da je malo verovatno da će Rusija prisustvovati samitu, ali će Švajcarska, kako je rekla, pokušati da razgovara „sa svima ostalima“.

Predsednica je dodala da se učešće širokog spektra država na konferenciji, uključujući i zemlje globalnog juga, može nazvati uspehom, ali je upozorila da ne treba mnogo očekivati od sastanka.

- Ne možemo očekivati da će nakon našeg samita biti spreman mirovni plan.... Ako nam on pomogne da pokrenemo mirovni proces, to bi značilo da smo već postigli mnogo - zaključila je Amherd.

Potpredsednik Saveta Federacije Rusije Konstantin Kosačov smatra da na mirovnoj konferenciji o ukrajinskoj situaciji treba da se iznesu sve tačke gledišta o sukobu.

- Ako govorimo o mogućnosti održavanja – bilo u Švajcarskoj ili bilo gde drugde – mirovne konferencije o ukrajinskoj situaciji, onda će, po mom mišljenju, to imati smisla samo ako sve tačke gledišta o sukobu budu podjednako zastupljene, njihovog poštenog razmatranja, zasnovanog na odsustvu pristrasnosti učesnika. Svi prethodni pokušaji da se ovakve konferencije okupe oko takozvane formule mira Zelenskog bili su neefikasni i propali su upravo zato što nisu ispunjavali navedene kriterijume - zaključio je političar, preneo je Sputnjik.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading