putin
Foto: EPA/EPA-EFE/MICHAEL KLIMENTYEV/SPUTNIK/KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT

- Kao da smo se vratili u SSSR, opet beskonačni redovi, poskupljenje, nestašice! I to čega - jaja! - komentarišu ironično Rusi situaciju sa enormnim rastom cena od više od 60 odsto i deficitom kokošjih jaja u poslednjih skoro godinu dana.

Uvoz je više nego prepolovljen i cene su porasle što, kažu, nije toliki problem kao činjenica da ih je jako teško naći u prodavnicama, a na pijacama su gotovo skuplja od piletine kojoj takođe, tvrde pojedini slobodniji mediji u samoj Rusiji, preti nestašica.

Problem vakcine i hrane

Problem su i nevakcinisane kokoške, patke i guske jer su vakcine uvozne, a nema ni dovoljno hrane za živinu koju je Rusija uglavnom uvozila. Izdato je odobrenje za hitan uvoz jaja iz Turske i Azerbejdžana, ali to ipak nije bilo dovoljno da se pokrije nestašica.

Krajem godine, ruska Antikorupcijska i antimonopolska kancelarija pokrenula je istragu na živinarskim farmama i među proizvođačima jaja i mesa, kao i trgovcima na malo, kako bi otkrili da li se prave zalihe i da li je nestašica "morala biti baš takva", piše rusko izdanje "Forbsa". Potom je, navodi ruski "Komersant", čak i ruski tužilac Igor Krasnov naložio regionalnim tužiocima da sprovedu inspekcije u kompanijama za proizvodnju jaja i trgovaca na malo.

Vladimir Putin želi da stvori dojam da ni sankcije, ni rat u Ukrajini nemaju uticaj na život u Rusiji i da sve protiče normalno i bez problema, ali sada se zbog kokošijih jaja odjednom zatalasalo. I "Volstrit žurnal" (WSJ) navodi da je rat u Ukrajini ipak izobličio rusku ekonomiju i da za to ne treba gledati "dalje od kutije jaja".

Prošlog meseca je šef jedne velike živinarske farme, poznat kao "kralj jaja", preživeo pokušaj atentata nedugo nakon što su vlasti počele da istražuju njegovu farmu zbog visokih cena, piše WSJ. Naime, zapadne sankcije naštetile su živinarskoj industriji jer je glavnina opreme za farme dolazila iz Evrope, tako da više nema rezervnih delova, kao ni dovoljno stručnjaka za održavanje.

Osim toga, piše WSJ, oslabljena rublja poskupila je uvoz stočne hrane i veterinarskih proizvoda, a oseća se i nedostatak radne snage jer je dobar deo njih mobilizovan u ratu protiv Ukrajine.

Inflacija grize

Ekonomski analitičari smatraju da je jedna od posledica nestašice i krize u živinarskoj industriji direktno povezana sa sankcijama, ratom i praktičkim uvođenjem, odnosno prelaskom na ratnu ekonomiju, prenosi "Jutarnji list". Uz to, vlada je povećala plate, pa Rusi, kao i u doba SSSR-a, imaju "višak" novca, potrošnja raste, ali i inflacija koja je na kraju bila oko 7,5 odsto, što je za 50 odsto više nego što je Narodna banka planirala.

Kako je problem sa jajima uznemirio Kremlj, najbolje svedoči i činjenica da se ruski predsednik Vladimir Putin javno izvinio za nestašicu i okrivio vladu za "šok sa jajima". Tako jaja možda postaju sinonim za teškoće koje u budućnosti očekuju Rusiju.

- Vlada izgleda kao hrpa vatrogasaca koji trče od jedne male vatre do druge sa kantom, jer ne mogu da eliminišu temeljni problem inflacije - rekla je Aleksandra Prokopenko, bivša službenica ruske centralne banke, koja sada radi u Berlinskom ekonomskom institutu.

Naime, piše WSJ, dok rat u Ukrajini ulazi u treću godinu, kriza sa jajima pokazuje kako se Rusija bori da uravnoteži sukobljene ekonomske imperative - finansiranje rata, smirivanje nezadovoljstva naroda i održavanje ravnoteže ekonomije i nastoji da održi stabilne cene.

- To je nemoguća trilema - kaže Prokopenko.

Prema njoj, postizanje prva dva cilja zahteva veću potrošnju, što dovodi do visoke inflacije, a što potom sprečava postizanje trećeg cilja. Tako WSJ citira Andreja, 33-godišnjeg softverskog inženjera koji živi u Moskvi, za kojeg "afera sa jajima" pokazuje nefunkcionalnost ruske ekonomije u ovim uslovima.

- Rusi će još dugo iz svojih džepova plaćati posledice izolacije - rekao je on za WSJ, preneo je Jutarnji.hr

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading