REKONSTRUKCIJA VLADE NEMINOVNA Politički analitičar: Nije isključena promena vladajuće većine
Printscreen

Iako je konačnim sporazumom o formiranju vlasti bilo predviđeno da do rekonstrukcije u Vladi Crne Gore dođe najkasnije do izglasavanja budžeta za 2025. godinu, čini se da ćemo tom scenariju svedočiti mnogo ranije, kaže Vukadinović, a ne isključuje ni mogućnost promene vladajuće većine.

“Vidimo da je Pokret Evropa sad nezadovoljan Demokratama i njihovim postupcima oko zaštite kadrova bivše Vlade, pre svega u bezbednosnom sektoru. To je očito bio signal koji su iz PES-a poslali ostalim političkim grupacijama da počnu da govore o rekonstrukciji Vlade. Osim toga što kadrovi koalicije Za budućnost Crne Gore treba da uđu u Vladu, što se trebalo desiti i prvog puta zbog svog izbornog kapaciteta, može doći i do promene većine, u smislu da Demokrate budu zamenjene nekom drugom političkom partijom koja bi tvorila većinu”, naveo je Vukadinović.

Razlog za tu mogućnost vidi u, kako kaže, očitom neslaganju u okviru izvršne vlasti.

“Postoje veliki raskoli u Vladi, naročito oko bezbednosnog sektora. Rekonstrukcija ovog sektora je i te kako potrebna, jer su po svoj prilici dovedeni ljudi koji isključivo odgovaraju profilu samo jednog čoveka i političke grupacije. Ta transformacija bi trebalo da se izvrši u mnogim društveno – političkim segmentima”, dodaje Vukadinović.

Kako ističe, ukoliko bi se pokrenula priča o promenama u okviru parlamentarne većine – pozicija koalicije Za budućnost Crne Gore se nipošto ne sme dovoditi u pitanje.

“Ući u zamenu koalicije ZBCG bi bio izuzetno rizičan potez, jer bi to ubrzalo mnoge podele. Bez obzira na pritiske zapadnih ambasada, a pogotovo američke ambasade. Očito će se neka saglasnost i u tom smislu postići, jer sigurno da posle ovog perioda rada nove Vlade i dugog perioda konstituisanja, za Crnu Goru bi najgore bilo da ide u neke nove izbore”, naglašava Vukadinović i zaključuje da bi, ukoliko ne dođe do dogovora između PES-a i Demokrata, Bošnjačka stranka mogla biti jedan od konstituenata nove većine, budući da je razlika između ta dva politička subjekta svega jedan mandat.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading