PUTIN PONOVO STVARA STALJINOVU SPECIJANU JEDINICU Bili su poznati po brutalnosti, ceo svet ih se plašio
Foto: AP/Sputnik/AP/Tanjug

Jedinicu SMERSH, čija skraćenica znači “smrt špijunima”, oformio je Josef Staljin kao specijalnu jedinicu 1941. godine.

- Krajem 2023. ruski političari tvrdili su da se sovjetska organizacija SMERSH ponovno uspostavlja - saopštilo je Ministarstvo odbrane (MO).

Početkom januara ove godine objavljena je fotografija koja prikazuje operativce na čijim su uniformama oznake SMERSH-a, dodali su.

Ova jedinica postala je ozloglašena kada je uključena u špijunske romane Iana Fleminga o Džejsmu Bondu, kao što je “Iz Rusije s ljubavlju” i njegov filmski spin-off iz 1963.

Izdajice Rusije

Ministarstvo dobrane napomenulo je da nije jasno je li današnji SMERSH nova jedinica ili je ime postojeće postrojbe promijenjeno u propagandne svrhe. 

Jedinoca je izvorno osnovana za borbu protiv nacističke infiltracije u Crvenu armiju tokom Drugog svetskog rata i za suzbijanje neslaganja i pobune na teritoriji okupiranoj od strane Sovjetskog Saveza u istočnoj Evropi i Nemačkoj.

SMERSH je bio poznat po svojoj brutalnosti, pogubivši hiljade ljudi optuženih da su izdajice Rusije. Operativci SMERSH-a su bili ti koji su otkrili ostatke Adolfa Hitlera nakon što je počinio samoubistvo u svom bunkeru u Berlinu 1945. dok se Crvena armija približavala.

BONUS VIDEO 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading