VOJSKA SE RASPOREĐUJE Vojnici su sa oklopnim vozilima stigli u privremene kampove
Foto: AP/Andreea Alexandru (STR)

Vojnici su sa oklopnim vozilima stigli u privremene kampove postavljene širom prestonice Bangladeša, kako bi pomogli civilnoj upravi da održe mir i bezbednost.

Vojska će delovati samo na zahtev birača, navodi se u saopštenju vojske. Dodatno, u dva priobalna okruga raspoređena je mornarica, dok će, kako je navedeno u saopštenju, vojska helikopterima pružiti pomoć biračkim mestima koja se nalaze u udaljenim brdskim područjima. Ljudi strahuju da bi nasilje koje je poslednja dva meseca zahvatilo Bangladeš moglo ponovo da izbije posle završetka glasanja.

"Mislim da posle izbora neće biti mira. Ako postoje politička previranja, biće nam teško da preživimo. Ovo nije način na koji treba da se upravlja državom. Zabrinuti smo za našu budućnost", rekao je Abdul Hamid, 48-godišnji vozač rikše u Daki, dodajući da ga nije briga ko je na vlasti i da, kako kaže, samo želi mir kako bi mogao da radi i prehrani svoju porodicu.

Opoziciona Bangladeška nacionalistička partija (BNP) bojkotuje izbore, koji će se održati u nedelju, nakon što je premijerka Bangladeša Šeik Hasina Vazed odbila da pristane na njihove zahteve da podnese ostavku i ovlašćenje da sprovodi izbore prepusti neutralnom autoritetu. Hasina je više puta okrivila BNP za podsticanje antivladinih protesta koji od oktobra potresaju Daku, a u kojima je stradalo najmanje 10 ljudi. Sadašnja premijerka Bangladeša, koja je zadržala čvrstu kontrolu od dolaska na vlast 2009. godine, optuživana je za autoritarnost, kršenje ljudskih prava, suzbijanje slobode govora i pritvaranje njenih neistomišljenika.

Njen sin, koji trenutno vrši dužnost predsednika opozicione partije BNP, Tarik Rahman, nalazi se u egzilu posle nekoliko optužbi donetih protiv njega, koje on negira. Hasinina vlada nalazi se pod pritiskom zapadnih zemalja da predstojeći opšti izbori budu slobodni i pošteni izbori.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading