Džo Bajden
Foto: AP/Alo! Ilustracija/AP/Tanjug

Ekstremizam u njenim redovima ostaje zabrinjavajući trend za američku vojsku, o čemu svedoči činjenica da je 78 pripadnika vojske osumnjičeno da se zalažu za rušenje sopstvene vlade, otkriva godišnji izveštaj Pentagona.

Izveštaj, objavljen ove nedelje, takođe je pokazao da su 44 pripadnika vojske osumnjičena da su podržavali ili učestvovali u terorizmu u protekloj godini.

Sve u svemu, 183 optužbe za ekstremizam u svim rodovima američke vojske označile su povećanje od 25 odsto u odnosu na nivo iz prethodne godine.

Pored slučajeva u kojima je službeno osoblje navodno zagovaralo revoluciju ili podržavalo terorizam, studija je dokumentovala slučajeve aktivnosti kriminalnih grupa, promovisanja široko rasprostranjene diskriminacije i zagovaranja ili angažovanja u nasilju radi postizanja političkih ciljeva.

Pentagon objavljuje svoje podatke o ekstremizmu američkim zakonodavcima od 2021. godine, godine kada je predsednik Džo Bajden preuzeo dužnost i počeo da skreće pažnju na pretnje koje predstavlja terorizam bele rase.

DEO AMERIČKE VOJSKE ŽELI DRŽAVNI UDAR Crveni alarm u Pentagonu

Shutterstock

 

Pod nastojanjem ministra odbrane Lojda Ostina da se iskoreni ekstremizam u vojsci, Pentagon je u decembru 2021. izdao nova pravila koja savetuju vojnike o zabranjenim aktivnostima, u rasponu od zagovaranja terorizma do „lajkovanja“ ekstremističkih stavova na društvenim medijima.

Takođe je naredio jaču proveru tokom procesa regrutovanja i stvaranje istražne jedinice za identifikaciju potencijalnih ekstremista u redovima.

Obuka je nastala barem delimično kao odgovor na zabrinutost izazvanu pobunom u američkom Kapitolu u januaru 2021. godine, u kojoj je učestvovalo desetine vojnih veterana i nekoliko aktivnih vojnika u pokušaju da poremete kongresnu potvrdu pobede na Bajdenovim predsedničkim izborima.

Najnovija godišnja analiza ekstremizma Pentagona pokazala je da je američka vojska imala najviše navodnih slučajeva među svim vojnim rodovima, sa optužbama protiv 130 vojnika.

Vazduhoplovstvo je imalo 29 slučajeva, dok su mornarica i marinci imali po deset. Više od 30 odsto ukupnih navoda je istraženo i utvrđeno je da su neosnovani ili nepotkrepljeni.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading