Crna rupa
Foto: Printscreen/ESO/EHT / SCREENSHOT

Кombinuje jednodimenzionalno vreme i trodimenzionalni prostor i opisuje kako je tkivo univerzuma zakrivljeno dok je u interakciji sa masivnim nebeskim telima. Ovaj termin je u suprotnosti sa klasičnim, njutnovskim pogledom na svet, u kome su prostor i vreme apsolutni i nepromenljivi, potpuno nezavisni jedan od drugog.

Tim fizičara posmatrao je "našu" crnu rupu, koja se nalazi 26.000 svetlosnih godina od Zemlje, teleskopom Čandra Eks-rej opservatorije, i izračunao njenu brzinu rotacije. Otkrili su da se Strelac A* zaista okreće i da se tokom ovog procesa javlja opšti relativistički efekat koji nastaje kao rezultat "povlačenja" prostor-vremena oko rotirajućeg tela.

"Takva crna rupa ruši prostor-vreme"

- Strelac A* svojom rotacijom dramatično menja oblik prostor-vremena u svojoj blizini. Navikli smo da razmišljamo i živimo u svetu gde su sve prostorne dimenzije jednake – rastojanje do plafona i rastojanje do zida i rastojanje do poda, sve udaljenosti su nekako linearne - rekla je fizičarka Rut Dejli sa Pen stejt univerziteta u SAD, a prenosi CNN.

- Ali ako imate brzo rotirajuću crnu rupu, prostor-vreme oko nje nije simetrično. Takva crna rupa vuče prostor-vreme sa sobom i gnječi ga, čineći da izgleda kao fudbalska lopta - rekla je ona.

Različite obrte supermasivnih crnih rupa

Spin crne rupe ima vrednost od 0 do 1, gde 0 znači da se crna rupa ne okreće, a 1 predstavlja najveću vrednost spina. Dejli navodi da do sada nije bilo konsenzusa među stručnjacima o vrednosti rotacije Strelca A*.

- Кoristeći metodu odliva, koja koristi informacije i iz odliva i materijala u blizini crne rupe, utvrdili smo da Strelac A* ima vrednost ugaonog momenta između 0,84 i 0,96, dok M87*, galaksija crne rupe od 55 miliona svetlosnih godina sa Zemlje, okreće se na vrednosti od 1. Iako se ove dve crne rupe rotiraju sličnom brzinom, M87* je mnogo masivniji od Strelca A*. To jest, Strelac A* putuje manju udaljenost tokom svoje rotacije. Stoga, crna rupa u centru naše galaksije rotira mnogo brže nego M87* - objasnila je Dejli.

Šta to znači za Strelca A*?

Bolje razumevanje mase i spina crne rupe omogućava bolje razumevanje njenog porekla i evolucije.

- Crne rupe nastale spajanjem manjih crnih rupa obično imaju nisku spin vrednost, dok one nastale usled akrecije okolnog gasa imaju visoku vrednost spina. Brzina kojom se Strelac A* rotira ukazuje da značajan deo njegove mase nastao je akrecijom - objasnio je kosmolog Dejan Stojković sa Univerziteta u Bafalu, SAD.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading