Crna rupa
Foto: Printscreen/ESO/EHT / SCREENSHOT


Naučnici su nedavno zabeležili neverovatan događaj - "buđenje" supermasivne crne rupe u konstelaciji Device, udaljene oko 300 miliona svetlosnih godina od Zemlje. Ova crna rupa, koja ima masu oko 100.000 puta veću od mase našeg Sunca, iznenada se reaktivirala 2019. godine, počevši da "jede" materiju galaksije koja je okružuje. Međunarodni tim naučnika uspeo je da zabeleži momenat kada se ova supermasivna crna rupa "vratila u život", emitujući velike količine svetlosti.

 

 


Nešto što bi moglo da se dogodi i u srcu naše galaksije

Stručnjaci ističu da je ovo otkriće značajno jer pruža uvid u potencijalne događaje koji bi mogli da se dese i u srcu naše galaksije. Nedavno, u decembru 2019. godine, naučnici su primetili slične promene u drugoj galaksiji, koja je počela da emituje ogromne količine infracrvene, ultraljubičaste i vidljive svetlosti. Ovo je bio prvi put da su naučnici imali priliku da posmatraju aktivaciju masivne crne rupe u realnom vremenu, pružajući dragocene podatke o funkcionisanju ovih egzotičnih objekata u svemiru.

Posledice aktivacije crne rupe

Naučnici su primetili značajne promene u emitovanju svetlosti iz srca galaksije, što ukazuje na aktivaciju crne rupe. Galaksija sada proizvodi četiri puta više ultraljubičaste radijacije nego pre, dva puta više infracrvene radijacije, a počela je i da proizvodi X-zrake. Ovi podaci ukazuju na to da je crna rupa postala "aktivno galaktičko jezgro", što je fenomen koji do sada nije bio detaljno posmatran.

Ovo otkriće ne samo što pruža dragocene podatke o funkcionisanju crnih rupa, već omogućava i uvid u potencijalne događaje koji bi mogli da se dese u budućnosti naše galaksije, Mlečnog puta. Iako je najveća crna rupa u Mlečnom putu, Sagitarius A, trenutno u fazi mirovanja, postoji mogućnost da će i ona proći kroz sličan proces kao ova udaljena crna rupa. Ipak, mala je verovatnoća da će ovo imati direktni efekat na naš Sunčev sistem, s obzirom na to da se nalazimo daleko od centra galaksije.

 

 

(Dejli Mejl)

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading