Kovanica
Foto: Shutterstock/FOTO Shutterstock

Radi se o prigodnom novčiću nemačkog grada Bremena. Novčić prikazuje gradsku skupštinu u Bremenu i kip bremenskog Rolanda, simbole najmanjeg nemačkog grada države i deo svetske kulturne baštine UNESCO.

Posebna kovanica pojavila se 2010. u tiražu od 30 miliona primeraka, navodi portal “muenzen.eu”. Stranica takođe procenjuje vrednost kovanice na samo tri evra. 

Prema procenama stručnjaka, čak i najvredniji poznati novčić od dva evra “Grace Kelly” vredi tek nešto više od 3.000 evra. Može li cena bremenske kovnice zaista biti opravdana? Prema rečima vlasnika, da, jer on kaže da je to “monumentalna varijanta”. Umesto uobičajene legure nikal-bakar-med, kovanica je izrađena od jednog metala pa je to čini “čistom”.

Ostale ponude na malim oglasima su maksimalno 450 evra ili po dogovoru. Čak i na zvaničnim prodajnim mestima, kao što je kompanija za trgovanje kovanicama MDM, prigodni novčić možete nabaviti za samo 12,99 evra. I definitivno je blistavo čist i nije tako izgreban kao oni u malim oglasima.

Međutim, prema rečima vlasnika, njegova je kovanica od dva evra jedinstvena.

Stručnjak upozorava na kovanicu

Majkl Beker, predsednik strukovnog Udruženja nemačkih trgovaca kovanicama, već je upoznat sa ovom “kovanicom” Bremenske kovnice. No, upozorava i na astronomsku ponudu. Njegove kolege iz branše vrednost bi procenili na najviše 1.000 evra.

- Cene koje se ovde naplaćuju u najmanju su ruku nemoralne, ako ne i kriminalne! - ljutito kritikuje Beker.

Preko fotografija koja je priložena u oglasu se ne može zaključiti je li ova kovanica zaista jedinstvena ili je hemijski tretirana, ili posrebrena, ili na neki drugi način obrađena.

- Uz cenu od gotovo 100.000 evra, ovu kovanicu definitivno ne bi trebalo da kupite - poručio je on.

BONUS VIDEO

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading