Golija
Foto: Promo/autor Branko Radičević

Ove oblasti, koje nose značajnu UNESKO oznaku, predstavljaju riznice raznovrsnog biljnog i životinjskog sveta, čije očuvanje želimo da obezbedimo za buduća pokoljenja.

Krenite na putovanje kroz Bačko Podunavlje, jedinstvenu oblast koju ćete pronaći na severu Srbije, uz granicu sa Hrvatskom i Mađarskom. Ova prelepa zona, poznata i kao "Srpski Amazon", formirana je vekovima unazad delovanjem nemirnog Dunava, koji je povremeno izlazio iz svog korita i preplavljivao livade i šume koje su mu se našle na putu. U Bačkom Podunavlju možete doživeti predivnu simfoniju prirode, koja se ogleda u jedinstvenoj flori i fauni. Putevi vas vode kroz slikovite močvare, šumske predele i mirna jezera, gde možete uživati u posmatranju ptica, divljih životinja i biljaka koje su specifične za ovo područje. Očaravajuća lepota Bačkog Podunavlja pruža nezaboravno iskustvo koje će vas ostaviti bez daha.

Golija

autor dragan bosnic

 

 

Na jugozapadu Srbije, kao kontrast ravnici, izdiže se planina Golija - pravi dragulj prirode. Ovaj pitom i tih planinski masiv obiluje raznolikim biljnim i životinjskim svetom. Dok se šetate kroz Goliju, imaćete jedinstvenu priliku da doživite bliski susret sa planinskim javorom, prirodnom retkosti koja je preživela čak i poslednje ledeno doba. Ova planina je dom za brojne biljne vrste, a takođe pruža stanište mnogim retkim i ugroženim životinjama. Golija je raj za ljubitelje prirode, gde možete istraživati netaknute šumske puteve, uživati u prelepim pejzažima i udahnuti svež planinski vazduh.

Očuvanje ovih rezervata biosfere je od velikog značaja za očuvanje prirodne baštine Srbije i celog sveta. Naša odgovornost je da se brinemo o ovim jedinstvenim ekosistemima i da osiguramo da oni opstanu za buduće generacije. Bačko Podunavlje i planina Golija pružaju ne samo izuzetno iskustvo prirode, već i priliku da naučimo više o važnosti očuvanja biodiverziteta i ravnoteže ekosistema.

Golija

Golija

 

 

Zato, krenite na putovanje kroz ove rezervate biosfere i doživite bliski susret sa prirodom koja oduzima dah. Bačko Podunavlje i planina Golija čekaju da ih istražite i da se prepustite njihovoj čarobnoj lepoti.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading