pećina
Foto: Alo/Shutterstock

 U tradiciji, ova pećina bila je mesto na kojem su se okupljali lokalni magovi kako bi prizivali svet duhova.

I danas, ovo mesto i danas posećuju pripadnici šamanskog pokreta, koji organizuju udaranje bubnjeva u pećini.

U novoj studiji, objavljenoj u Open Archaeology, arheološkinja sa Univerziteta u Helsinkiju Rita Rejnio i kulturološkinja sa Univerziteta istočne Finske Elina Hitenen-Ng istraživale su akustiku Đavolje crkve i ispitale da li akustična svojstva mogu da objasne verovanja povezana sa njom, kao i zašto je ova misteriozna pećina izabrana za mesto izvođenja rituala.

One su otkrile specifičan fenomen rezonance koji pojašava i produžuje zvuk na specijalnoj frekvenciji. Ovaj fenomen mogao je značajno da utiče na verovanja i iskustva povezana sa pećinom.

Razgovor sa Đavolom

Naučnice su preispitale istorijske arhive i utvrdile da je nekoliko dobro poznatih magova i iscelitelja delovalo u oblasti Koli. Najpoznatiji od tih magova bio je muškarac poznat kao Kinolajnen, nekad nazivan i Tosavajnen, i on je koristio Đavolju crkvu za magične rituale.

- Prema folkloru, Kinolajnen bi odveo pacijente u „crkvu“ da razgovaraju sa Đavolom o uzrocima i lekovima za njihove bolesti. Ovaj ritual lečenja često je podrazumevao dranje, snažno udaranje nogom o tlo, pucanje i lupanje – rekla je Rejnio.

Elina Hitenen-Ng razgovarala je sa šamanistima koji koriste Đavolju crkvu za rituale i posmatrala ih. Oni veruju da postoji posebna energija u pećini, dodaje.

- Moderni šamani su rekli u intervjuu da bubnjanje u zadnjem delu pećine otvara nove horizonte – objašnjava ona.

Rejnio kaže da akustična merenja sprovedena u zadnjem delu pećine, koji nalikuje hodniku sa glatkim zidovima, pokazuju jak fenomen rezonance. Fenomen izaziva talas između glatkih paralelnih zidova, što stvara zvuk na prirodnoj frekvenciji pećine od 231 herca i omogućuje da se on čuje sekund nakon oštrih impulsa poput tapšanja ili bubnjanja.

Tonovi na frekvenciji oko 231 herca pojačavaju se i produžuju u pećini.

- Snimili smo šamana i otkrili da oni ponavljaju vokalizovane tonove na frekvenciji od 231 herca, što onda pojačava i produžuje zvuk – rekle su naučnice.

BONUS VIDEO

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading