BOMBA 24 PUTA JAČA OD ONE KOJA JE PALA NA HIROŠIMU Amerika pravi moćno nuklearno oružje
Foto: Printscreen

Proizvodnja predložene nuklearne gravitacione bombe B61-13 koštaće 689 miliona dolara i mogla bi da pobije sve u milionskom gradu skoro trenutno sa radijusom eksplozije od 5,6 kilometara.

Sa dometom od 9.600 kilometara i eksplozijom od 360 kilotona, radioaktivne padavine bi bile znatno razornije od onih u Hirošimi i Nagasakiju.

Bombe bačene u Japan imale su snagu od svega 15 kilotona, a ipak su ubile skoro 200.000 ljudi.

Novo oružje tek treba da odobri Kongres, ali se očekuje da će imati podršku Republikanske stranke.

„B61-13 će ojačati odvraćanje protivnika i uveravanje saveznika i partnera pružajući predsedniku dodatne opcije protiv određenih težih vojnih ciljeva i velikih površina”, saopštio je Pentagon.

Novu američku nuklearnu bombu isporučio bi visokotehnološki B-21 rajder stelt bombarder i mogla bi da uništi podzemne ciljeve sa većom preciznošću.

Najava je usledila samo nekoliko dana nakon što je Kina objavila da će udvostručiti svoj nuklearni arsenal na skoro 1.000 bojevih glava.

Vašington trenutno ima oko 1.400 nuklearnih bojevih glava, dok Rusija ima oko 1.500 – ali Kina je rekla da planira da udvostruči svoje trenutne zalihe od 500 bojevih glava u roku od jedne decenije.

Kina je takođe objavila da razvija novi interkontinentalni sistem balističkih raketa koji bi mogao da joj omogući da udari kontinentalni deo SAD.

Pomoćnik američkog ministra odbrane za svemirsku politiku Džon Plumb aludirao je na nedavno najavljene nuklearne aspiracije Kine u saopštenju.

Rekao je: „Današnja najava odražava promenljivo bezbednosno okruženje i rastuće pretnje potencijalnih protivnika”.

BONUS VIDEO

@alo_portal JERUSALIM - sveti grad! Jedan je od najstarijih gradova na svetu! Danas je Jerusalim grad tuge. Ali ostaje grad nade i sveti grad… #alo #alonovine #alodnevnenovine #fypシ #fyp #foryou #viral #jerusalim #jerusalem #izrael ♬ original sound - Alo_portal

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading