NAPETOST NA ZAPADU RASTE Satelitski snimci otkrili planove Rusije i Kine? (FOTO)
Foto: Printscreen

Rusija, SAD i Kina su poslednjih godina izgradile nove objekte i iskopale nove tunele na svojim poligonima za nuklearna testiranja. To pokazuju satelitski snimci koje je ekskluzivno dobio Si-En-En, i to u vreme kada su tenzije između tri velike nuklearne sile porasle na najviši nivo u decenija.

Iako nema dokaza koji bi ukazivali na to da se Rusija, SAD ili Kina spremaju za neposrednu nuklearnu probu, slike, koje je dobio i obezbedio istaknuti analitičar u vojnim studijama o neproliferaciji, ilustruju nedavna proširenja na tri mesta za nuklearna testiranja u poređenju sa samo nekoliko pre mnogo godina.

Jednom upravlja Kina u krajnjem zapadnom regionu Sinđianga, jednom Rusija u arhipelagu Arktičkog okeana, a drugom u SAD u pustinji Nevade.

Satelitski snimci iz proteklih tri do pet godina pokazuju nove tunele ispod planina, nove puteve i skladišta, kao i povećan saobraćaj vozila koja ulaze i izlaze sa lokacija, rekao je Džefri Luis , pomoćni profesor u Centru za neproliferaciju "Džejms Martin" Instituta za međunarodne studije Midlburi.

"Postoji mnogo nagoveštaja koje vidimo koji sugerišu da bi Rusija, Kina i Sjedinjene Države mogle da nastave sa nuklearnim testiranjem", rekao je on, nešto što nijedna od tih zemalja nije uradila otkako je podzemno nuklearno testiranje zabranjeno Sveobuhvatnim nuklearnim testom 1996. Ugovor o zabrani. Kina i SAD su potpisale sporazum, ali ga nisu ratifikovali.

Penzionisani pukovnik američkog vazduhoplovstva Sedrik Lejton, bivši analitičar obaveštajnih službi, pregledao je slike nuklearnih lokacija tri sile i došao do sličnog zaključka. "Vrlo je jasno da su sve tri zemlje, Rusija, Kina i Sjedinjene Države, uložile mnogo vremena, truda i novca ne samo u modernizaciju svog nuklearnog arsenala, već i u pripremu vrsta aktivnosti koje bi bile potrebne za testiranje", rekao je.

Moskva je ratifikovala sporazum, ali je ruski predsednik Vladimir Putin u februaru rekao da će narediti test, ako SAD krenu prve, dodajući da "niko ne bi trebalo da ima opasne iluzije da globalni strateški paritet može biti uništen".

"Pretnja od nuklearnog testiranja potiče od stepena do kojeg ubrzava rastuću trku u naoružanju između Sjedinjenih Država, s jedne strane, i Rusije i Kine s druge strane", rekao je Lusi i dodao da "posledice toga su da trošimo ogromne sume novca, iako ne postajemo sigurniji."

Nuklearne pretnje

Lokalitet Novaja zemlja je prvi put korišćen od strane Sovjetskog Saveza za izvođenje nuklearnih testova 1955. godine do konačne podzemne eksplozije SSSR-a 1990. godine. Za to vreme, na lokaciji je izvršeno ukupno 130 testova koji su uključivali više od 200 uređaja, prema pregledu objavljenom u časopis Science and Global Securiti.

Satelitski snimci koje je dobio Si-En-En pokazali su da je na poligonu Novaja zemlja od 2021. do 2023. godine bila obimna gradnja, sa brodovima i novim kontejnerima koji su pristizali u njegovu luku, putevi su čisti zimi, a tuneli prokopani duboko u arktičke planine.

"Ruski poligon je sada otvoren tokom cele godine, vidimo ih kako čiste sneg sa puteva, vidimo kako grade nove objekte", rekao je Luis.

Blizu tih objekata nalaze se tuneli koje je Rusija testirala u prošlosti, rekao je Luis.

"U proteklih pet ili šest godina videli smo Rusiju kako kopa nove tunele, što sugeriše da je spremna da nastavi nuklearna testiranja", dodao je on.

"Prilično mi je jasno da se Rusi pripremaju za moguću nuklearnu probu", dodao je Lejton, bivši obaveštajni oficir američkog vazduhoplovstva, a sada analitičar CNN-a.

"Rusi možda pokušavaju da dođu do crte tako što rade sve pripreme za nuklearni test, ali ga zapravo ne izvode. U suštini, oni bi to radili da bi uplašili Zapad", rekao je Lejton.

Moskva nije odgovorila na zahtev CNN-a za komentar na ovu temu, a ne postoji način da se tačno zna šta se dešava skriveno od pogleda satelita.

 

 

Povećana aktivnost i na kineskom poligonu

Povećana aktivnost je takođe otkrivena na kineskom poligonu za nuklearno testiranje u Lop Nuru, presušenom slanom jezeru između dve pustinje u retko naseljenoj zapadnoj Kini.

Satelitski snimci pokazuju da je poslednjih godina iskopan novi, peti podzemni tunel, a izgrađeni su i novi putevi. Poređenje slika snimljenih 2022. i 2023. pokazuje da se gomila plena stalno povećava, što navodi analitičare da veruju da se tuneli proširuju, rekao je Luis.

Pored toga, glavna administracija i oblast podrške su videli nove građevinske projekte. Novo skladište izgrađeno je 2021. i 2022. godine, koje bi moglo da se koristi za skladištenje eksploziva, dodao je on.

"Kineski poligon se razlikuje od ruskog poligona", rekao je Luis.

"Kinesko mesto za testiranje je ogromno i ima mnogo različitih delova. Izgleda veoma zauzeto, a ove stvari se lako vide na satelitskim snimcima. Ako mi možemo da ih vidimo, mislim da američka vlada sigurno može", dodao je on.

Povećana aktivnost u Lop Nur-u takođe je zabeležena u aprilskom izveštaju projekta China Observer Fondacije za mir Sasakava, grupe kineskih stručnjaka u Japanu.

Nakon analize satelitskih fotografija lokacije Lop Nur, grupa je zaključila da je Kini "mogući cilj da sprovede podkritične nuklearne testove".

Otkriven je mogući šesti tunel za testiranje u izgradnji u Lop Nuru, jer "činjenica da je veoma dugačak tunel iskopan duž planinskog terena sa krivinama na putu ukazuje da je izgradnja poligona u završnoj fazi".

U izjavi za Si-En-En, kinesko ministarstvo spoljnih poslova kritikovalo je izveštaj kao naglašavanje kineske nuklearne pretnje i opisalo ga kao "izuzetno neodgovorno", prenosi B92.

BONUS VIDEO

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading