Prigožin
Foto: Alo/Tanjug

Dvadesetpetogodišnji sin peterburškog biznismena Jevgenija Prigožina, Pavel , postao je šef privatne vojne kompanije Vagner, koja je kao jedinica ušla u sastav Federalne službe trupa nacionalne garde (Rosgvardija).

Pored PMC-a, nakon pada aviona Embraer Legaci 600 sa celim vrhom Vagnera u njemu, Pavel Prigožin je nasledio deo očevog poslovnog carstva,  piše "Aloonline.me"

PMC „Vagner“ ponovo regrutuje volontere

Novinari su kontaktirali predstavništvo Vagnera u Permu, koje je najavilo novu grupu regruta. Ono je potvrdio da je regrutacija zaista nastavljena, a PMC je preformatisan u jedinicu Ruske garde. Ogranak organizacije u Permu je takođe uveravao da odvode „samo civile, a ne zatvorenike iz pritvorskih mesta“.

Isti izvor je naveo da je Pavel Prigožin postao šef PMC-a. Dostupnost dokumentarnih dokaza o njegovom imenovanju i preformatiranju Vagnera nije prijavljena. U kom statusu će Pavel Prigožin voditi Vagner i da li je dobio vojni čin koji bi mu omogućio da zauzme mjesto komandanta, još uvek nije poznato. Sama ruska garda nije komentarisala izveštaj permskih novinara.

Ko je Pavel Prigožin?

Pavel Evgenievič Prigožin ima 25 godina. Rusi su prvi put čuli njegovo ime 2003. godine, kada je ugostitelj Jevgenij Prigožin napisao knjigu za decu „Indraguziki“, čiji junaci moraju da spasu kralja Indraguzije od isušivanja. Na jednoj od stranica Prigožin je prikazan sa decom, sa kojima je navodno smislio zaplet knjige. Kolekcionari danas nude milione rubalja za njegovu kopiju.

Godine 2016, Pavel Prigožin je ponovo postao heroj vesti. Tada je 18-godišnji sin biznismena doživio nesreću u Sankt Peterburgu. Vozio je svoj Gelandevagen samo dva dana nakon što ga je kupio kada se zabio u BMV serije 5. Oba vozača su prekršila saobraćajna pravila.

Pored toga, poznato je da je Prigožinov sin sa 18 godina završio vojni rok, nakon čega se pridružio očevoj privatnoj vojnoj kompaniji, u kojoj je učestvovao u vojnoj operaciji u Siriji . Kako je sam Jevgenij Prigožin rekao, u Siriji je Pavel dobio nagradu „Gvozdeni crni krst“ – internu nagradu PMC, analognu Ordenu za hrabrost, koji se dodeljuje za obavljanje posebno teških zadataka.

Prema nezvaničnim podacima, Pavel Prigožin je naslijedio gotovo svu očevu imovinu, uključujući i akcije u ugostiteljskoj kompaniji Concord i PMC Vagner.

Šta će PMC „Vagner” pod vođstvom Pavela Prigožina?

Prema Saveznom zakonu o trupama nacionalne garde, njeni zadaci obuhvataju zaštitu javnog reda i bezbednost osetljivih objekata i tereta, borbu protiv terorizma i ekstremizma, kao i zaštitu visokih zvaničnika i detektivske aktivnosti.

Ulazak u sastav ruske garde omogućiće borcima Vagnera da zadrže pravo na nošenje vatrenog oružja, a jedinica će moći da raspolaže vojnom opremom. Takođe, jedinice Ruske garde mogu se angažovati u teritorijalnoj odbrani, što ne isključuje njihovo učešće u specijalnoj vojnoj operaciji.

Ranije je Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo da je PMC preneo dve hiljade komada opreme i naoružanja ruskim oružanim snagama, uključujući tenkove, višecevne raketne sisteme, protivvazdušne raketne i topovske sisteme, kao i samohodnu artiljeriju, minobacače, oklopne transportere i malokalibarsko oružje.

Teška vojna tehnika „Vagner” oduzeta je nakon pokušaja nekih boraca jedinice da pokrenu oružanu pobunu. Jevgenij Prigožin je pristao da zaustavi kretanje vojnih konvoja na ruskoj teritoriji nakon pregovora sa predsjednikom Bjelorusije Aleksandrom Lukašenkom i obećao da će povući Vagnera na teritoriju te republike. Dva meseca kasnije, avion sa Prigožinom i najvišim članovima Vagnerovog PMC-a srušio se u regionu Tver. Niko od putnika u avionu nije preživio.

BONUS VIDEO

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading