devojčice
Foto: Alo/Shutterstock

U ovih poslednjih 11 godina, među vladama, kreatorima politike i opštom javnošću povećana je pažnja o pitanjima koja su važna za devojčice i više prilika da se devojke čuju na globalnoj sceni.

Generalni sekretar UN-a Antonio Gutereš kaže: „Sada više nego ikada, moramo da obnovimo našu posvećenost zajedničkom radu kako bi devojke uživale i ostvarivale svoja prava i mogle da igraju punu i jednaku ulogu u svojim zajednicama i društvima. Ulaganje u devojčice je ulaganje u našoj zajedničkoj budućnosti“.

Devojčice širom sveta i dalje se suočavaju sa izazovima bez presedana u svom obrazovanju, njihovom fizičkom i mentalnom zdravlju i zaštiti koja je potrebna za život bez nasilja.

• Devojčice su prvenstveno žrtve seksualne eksploatacije (72% otkrivenih žrtava devojčica), dok su dečaci uglavnom podvrgnuti prinudnom radu (66% otkrivenih dečaka žrtava).

• Globalni jaz među korisnicima interneta raste, sa 11 procenata u 2013. na 17 procenata u 2019. i najveći je u najnerazvijenijim zemljama sveta sa 43 procenta.

• Na globalnom nivou, procenat žena među diplomiranim inženjerima naučne tehnologije i matematike (STEM) je ispod 15 procenata u više od dve trećine zemalja.

Često radimo sa višim rukovodstvom drugih nacija i sa drugim nevladinim organizacijama (NVO) u cilju pružanja humanitarne pomoći i drugog učešća u rešavanju ozbiljnih humanitarnih potreba ili političkih, etničkih i verskih sukoba. Angažujući poštovanje i kredibilitet našeg svetskog članstva u njihovim matičnim državama, u mogućnosti smo da donesemo rešenje i pomoć u pitanjima koja često zaglave u birokratiji vlada i propisa.

Ovaj zbornik navodi zvanične (objavljene) izjave OSMTH Srbija u UN Ženevi u oblasti ljudskih prava, tokom zvaničnih sednica Saveta za ljudska prava. Navodi samo one doprinose koji su prijavljeni.

S tim u vezi i kao deo organizacija UN izražavamo našu podršku i obeležavamo Međunarodni dan devojčica (IDG). OSMTH Srbija radi na prevenciji i zaštiti ljudskih prava i sloboda, ekumenizma u hrišćanstvu, rodne i društvene ravnopravnosti. Kroz inicijativu Žene za žene, radimo za bolji svet bez nasilja, dečjeg ropstva i podržavamo porodične i hrišćanske vrednosti.

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi
UN

Komentari (0)

Loading