Stara apoteka
Foto: Alo/Foto: Pixabay

Zapanjujuće fotografije prikazuju unutrašnjost viktorijanske apoteke koja je ostala netaknuta i ponovo otkrivena posle 80 godina nakon što je bila zatvorena.

Između ostalog mogu se videti tegle sa tečnim lekovima, vage i prašnjava stara pisaća mašina koja se koristi za izradu recepata i etiketa.

Apoteka, sa sedištem u Somersetu, pripadala je Vilijamu Vajtu, koji je upravljao radnjom od 1880. do svoje smrti 1909. godine.

Otkriven je tek nakon smrti poslednje unuke gospodina Vajta, Margaret Vajt, 1987. godine – 80 godina nakon što je zatvoren.

Nakon smrti gospođe Vajt, imanje u selu South Petherton je prodato – tada je pronađena skrivena soba. Pre toga je skrivena soba ležala decenijama netaknuta i nepoznata. Vajtov sin, Čarls, nije mogao da izdaje lekove jer je bio nekvalifikovan, pa je odlučio da zatvori radnju kada mu je otac umro.

Kada je imanje konačno prodato, 107 godina nakon što ga je porodica Vajt kupila, otkrivena je tajna soba.

Izgledao je tačno onako kako ga je gospodin Vajt ostavio kada je umro, kao da je bio zamrznut u vremenu.

Kada je čuo za neverovatno otkriće, tematski park Flambards iz Kornvola odlučio je da preuzme težak zadatak spasavanja radnje, uključujući numerisanje i ucrtavanje hiljada artefakata.

Stara apoteka

Foto: Pixabay

 

Od tada je sve preneo u novi dom i ponovo sastavio celu radnju tačno onako kako je pronađen, „ponovo sastavio svaku bočicu sa lekovima, apotekarsku teglu, kvarcnu posudu, demižon i dozator za tablete na potpuno istim pozicijama na kojima su pronađeni – paučinu i sve ostalo.“

Portparol je rekao: „Nakon pregleda sadržaja prodavnice, otkriveno je da se Vilijam Vajt, iako prvenstveno hemičar, u izvesnoj meri bavio i namirnicama – posebno čajevima i duvanom, vinima i žestokim alkoholnim pićima.

„Uopšte nije neobično u seoskom okruženju u viktorijansko doba.“ Sadržaj radnje je stavljen na prodaju odvojeno od imanja - i Flambards je odlučio da kupi sadržaj.

Dok je tematski park uspeo da preuzme većinu, Ministarstvo unutrašnjih poslova je moralo da konfiskuje neke predmete jer su sadržavali opasne otrove i jedinjenja.

Sada posetioci mogu da vide brojne fascinantne predmete iz viktorijanske apoteke na izložbi, uključujući misterioznu belu kutiju za skladištenje na polici prekrivenoj paučinom i kutije sa biljem, koje bi se koristile za lekove. Tu su i tegle sa tečnim lekovima i prašnjava pisaća mašina za etiketiranje i izdavanje recepata.

Alkohol se takođe nalazi na policama, jer se često koristio u medicinske svrhe u viktorijansko doba.

Ranije ove godine otkrivena je viktorijanska bolnica koja je nekada služila kao štab Hitlerove omladine, a pronađen je i napušteni lavirint skriven ispod palate nebodera koja je pripadala Staljinu.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading