Alek i Tarin Rajt
Foto: Printscreen/Facebook

Porodica iz Jute, krivi autorku dečje tužne literature, Kouri Ričins, koja je optužena da je prelila koktel svog muža fentanilom, za svoju gotovo izvesnu finansijsku propast otkako su od nje kupili renoviranu kuću za koju kažu da su iz nje morali da se evakuišu zbog "opasnosti" nivoa buđi i navala misterioznih medicinskih problema, prenosi NBC news.

- Nije bilo pokušaja da se ispravi bilo koja od nepravdi koje nam je naneta - rekla je Tarin Vright, 38, za "Dateline" u svom prvom intervjuu o njenoj tužbi protiv Ričinsove.

- Mi smo samo nevini posmatrači na njenom putu uništenja  - dodala je.

"Opasni" nivoi buđi u kući koju su Alek i Tarin Rajt kupili pre tri godine od kompanije za nekretnine koju vodi Ričinsova, doveli su ih do toga da lebde na ivici, bore se da plate hipoteku na kuću u kojoj više ne žive i jedva da mogu da pokriju kiriju u kući u kojoj sada žive, rekli su za "Dateline".

Par je tužio Ričinsovu i njenu kompaniju za nekretnine u novembru, otprilike šest meseci pre nego što je optužena za ubistvo Erika Ričinsa, 4. marta 2022.

Ričinsovi advokati negirali su optužbe za ubistvo, rekavši u sudskom podnesku nakon njenog hapšenja da nema značajnih dokaza koji bi potkrepili optužbe. Nakon smrti njenog muža, Ričinsova je napisala knjigu za decu "Jesi li sa mnom?" o tuzi.

Građanska tužba Rajtovih, podneta četvrtom sudskom okružnom sudu u Juti, navodi kršenje ugovora i prevaru. U žalbi se navodi da je Ričinsova pogrešno predstavila važne činjenice o useljivosti i vrednosti imovine "neoprezno i bez obzira na istinu".

Direktor banke i majka koja ostaje kod kuće žele da Ričins pokrije popravke štete na imovini za koju kažu da predstavlja potpuni gubitak, kao i odštetu za niz bolesti koje su navodno započele nakon što se njihova porodica uselila u skoro 2.000 kvadrata u januaru 2020.

U belešci na sudu ranije ove godine, advokati Ričinsove negirali su navode Rajtovih. Njena kompanija, Ričins Realti, napravila je "potpuno obelodanjivanje", kaže se u belešci, dodajući da su navodni nedostaci kuće mogli biti otkriveni "razumnom inspekcijom od strane običnog razboritog kupca".

Advokat Ričinsove koji je vodio građanski slučaj odbio je da komentariše i uputio je novinara na javne beležnike u kojima su odbacili navode vlasnika kuća.

Iseljenje

Par je popravio buđav gipsani zid i zamenio prozore koji nisu bili pravilno postavljeni, navodi se u tužbi. Ali buđ se ponovo pojavila, a lokalna kompanija za izradu sporednih ploča im je rekla da je krov njihov problem: na njemu su bile rupe, stranice su bile trule, a sofit i daske su se raspadale, navodi se u tužbi.

U avgustu 2022. godine, dok je porodica postajala sve bolesnija, a njihov dom propadao, Tarin Vright je rekla da su kuću pregledali na buđ. U inspekciji su u podrumu otkriveni „opasni“ nivoi gljivica, navodi se u tužbi, a spore plesni su se proširile po celoj kući.

Testiranje koje je sprovedeno u kući prošlog meseca otkrilo je različite nivoe toksičnih plesni koji su bili „loši“, ali ne i najgori, rekao je Đani Rosini, vlasnik Envirobiomics, kompanije koja je analizirala uzorke.

Neki uzorci u analizi kompanije, koje su Rajtovi dali "Dateline", pokazali su nivoe koji su bili sto puta veći od normalnog.

Rosini je rekao da uzorci ne mere toksičnost, iako što je više plesni, veća je verovatnoća da će potencijalno uticati na nekoga ko dođe u kontakt sa njom.

Kristofer Blum, portparol Nacionalnog centra za zdravo stanovanje, neprofitne organizacije koja pruža pomoć ljudima koji se bave buđom, rekao je da istraživači još uvek pokušavaju da shvate kako različite vrste gljivica utiču na ljude.

- Kao i kod mnogih alergena, određene plesni mogu uticati na ljude na različite načine, u zavisnosti od vrste buđi, dužine izloženosti i hemije tela osobe - rekao je on u mejlu.

- Do danas, savezna vlada nije postavila posebne standarde niti dala posebne preporuke u vezi sa koncentracijama plesni ili spora u vazduhu - navodi on.

Prošle godine, nakon što su saznali za količinu buđi u njihovoj kući, Rajtovi su se odmah evakuisali sa svoje troje dece, preselivši se u iznajmljeni dom rođaka i ostavili svoje stvari, za koje su se plašili da su kontaminirane, rekao je par.

Takođe su rekli da su više puta - i bezuspešno - pokušavali da dođu do Kouri Ričinsa da bi utvrdili kako najbolje popraviti dom.

- Nismo ništa čuli od nje - rekao je Alek Rajt.

Tekstualne poruke između Ričinsa i agenta nekretnina koje je u to vreme radila sa njom, Džesike Klingenberg, pokazuju da je Ričinsova možda znala za buđ pre nego što je prodao kuću.

U jednoj poruci, koju je Klingenberg poslao 5. avgusta 2019. i dostavio "Dateline", prodavac nekretnina joj je rekao da je spavaća soba u podrumu — soba u kojoj će kasnije živeti sin Rajtovih — "veoma buđava".

Izvođač radova je predložio da se suhozid zabrlja da se ubije gljivica, a zatim da se farba, rekao je Klingenberg.

- Jeftinije i bezbednije za nove vlasnike - napisala je ona.

- Videla sam!! Izgleda jako dobro!! Da, planiraćemo to da uradimo! Hvala vam punoooooo!! - odgovorila je ona.

Alek Rajt je opisao njihovu tužbu kao poslednje sredstvo. Ta pravna tuča, zajedno sa stotinama hiljada dolara koje su uložili u svoj dom - i procenama da bi popravka kuće koštala više nego što su platili - dovela ih je u finansijski nesigurnu poziciju, rekao je par.

- Ako ne budemo u mogućnosti da pronađemo sredstva da se vratimo u svoj dom finansijski ćemo biti uništeni - naveo je Alek.

Pre nego što je Ričinsova optužena za ubistvo, par se nadao da će se njihova tužba pokazati uspešnom i da će nadoknaditi deo, ako ne i sve, svoje gubitke, rekla je Tarin Rajt.

Sada, njihova situacija izgleda daleko drugačije. Njihova nova realnost, rekla je, mogla bi biti "da smo izgubili sve".

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading