Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdogan
Foto: AP/Foto:AP

Među ponovo izabranima je i gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanin, blizak Putinov saveznik, koji je osvojio više od 75 odsto glasova, preneo je Rojters.

Partija Jedinstvena Rusija pobedila je na izborima u četiri ukrajinska regiona koja je Rusija pripojila prošle godine posle referenduma - Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici (DNR i LRN), Hersonskoj i Zaporoškoj oblasti, pokazuju podaci lokalnih izbornih komisija, prenele su RIA Novosti.

Na osnovu 100 odsto prebrojanih glasova u Hersonskoj oblasti, Jedinstvena Rusija pobedila je sa velikom razlikom na izborima za skupštinu te oblasti, izjavila je predsednica regionalne izborne komisije Marina Zaharova.

Prema njenim rečima, na izborima je učestvovalo 65,36 odsto birača u Hersonskoj oblasti, a Jedinstvena Rusija je osvojila 74,86 odsto glasova, Komunistička partija Ruske Federacije 10,56 odsto, dok je Liberalno-demokratskoj partiji Rusije (LDPR) pripalo 8,27 odsto glasova, a partiji Pravedna Rusija - Za istinu 5,03 odsto.

HLADAN TUŠ ZA ZAPAD Putin je upravo ostvario ubedljivu pobedu

EPA/MAXIM SHIPENKOV

 

 

Jedinstvena Rusija je na osnovu toga osvojila 28 mandata, Komunistička partija Ruske Federacije četiri , LDPR tri, a jedan mandat pripao je partiji Pravedna Rusija - Patriote – Za istinu.

Centralna izborna komisija je saopštila da je u LNR Jedinstvena Rusija osvojila 74,63 odsto glasova nakon obrade 100 odsto glasačkih listića.

LDPR je dobila 9,87 odsto, Komunistička partija Ruske Federacije 7,50 odsto, partija Pravedna Rusija - Patriote - Za istinu 5,56 odsto, a stranka Novi ljudi 1,46 odsto.

Prema rečima zamenice predsednika izborne komisije Marijane Sumske, Jedinstvena Rusija dobila je 39 od 50 poslaničkih mandata u Narodnom veću LNR.

Sumska je rekla da je luganski regionalni ogranak političke partije LDPR dobio pet mandata, partija Pravedna Rusija - Patriote - Za istinu dva mandata, a Komunistička partija Ruske Federacije četiri mandata.

U Zaporoškoj oblasti Jedinstvena Rusija dobila je 83,01 odsto glasova na osnovu rezultata obrade 100 odsto glasačkih listića, saopštila je regionalna izborna komisija.

LDPR je dobio 5,82 odsto, stranka Pravedna Rusija - Za istinu 5,13 odsto, a Komunistička partija Ruske Federacije 5,02 odsto.

HLADAN TUŠ ZA ZAPAD Putin je upravo ostvario ubedljivu pobedu

EPA/MAXIM SHIPENKOV

 

 

Prema podacima izborne komisije DPR, Jedinstvena Rusija je na izborima osvojila 75,69 odsto glasova.

LDPR je dobio 6,98 odsto, a Komunistička partija Ruske Federacije 5,52 odsto.

Birači su dali 5,11 odsto glasova Pravednoj Rusiji, a 5,41 odsto stranci Novi ljudi.

Prvi put su se po ruskom zakonodavstvu održali izbori u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici, Hersonskoj i Zaporoškoj oblasti.

U DPR i LNR birali su se poslanici narodnih saveta, u Hersonskoj oblasti regionalna Duma, a u Zaporoškoj oblasti - zakonodavna skupština.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading